31 Mayıs 2012

Hangi Edition D&D?

D&D Next'in gelişiyle birlikte yine kural tartışmaları alevlendi. O basımın şu kuralı pek lezizken, bu basımın filanca kuralı pek müstesnaydı diye kafa patlatıyor insanlar. Herkes kendince en iyi basımın, en iyi kurallarını savunuyor. Bunun sebebi de "D&D Next'e her basımın en iyi taraflarını koyacağız, tüm fan'ları kazanacağız" diye -bence- boş bir hayalin ve aslında bolca paranın peşinde koşan Wizards of the Coast. Ben de bu vesileyle WotC'a olan nefretimi güzelce kusayım dedim.

Kural tartışmalarına falan hiç girmeden, benim için en iyi basımın hala AD&D 2nd Edition olduğunu her zamanki gibi savunuyorum. Bunun sebebi eskiye özlem veya RPG bağnazlığı falan değil. Mantığım gayet basit. Şimdi D&D tarihine kısaca bir göz atalım. TSR henüz büyük patronken aşağıdakiler basıldı:

1974 - 1977 D&D
1977 - 1989 AD&D
1989 - 2000 AD&D 2nd Ed.

Yani 26 yılda TSR sadece 3 basım çıkardı. Bunların içinde en çok kitap basılan da 11 yıl piyasada kalan, o zamanlar herkesin gayet keyifle oynadığı 2nd Ed. oldu. Sonra WotC maalesef TSR'ı satın aldı ve bakın neler oldu:

2000 - 2003 3rd Ed.
2003 - 2008 3.5 Ed.
2008 - 2012 4th Ed.
2012 D&D Next

WotC yaklaşık her 4 yılda bir, kural değişikliklerine giderek yeni bir basım çıkardı. (Ayrıca hastası olduğumuz Dark Sun, Birthright gibi setting'leri de elinin tersiyle bir kenara itti.) Şöyle düşünelim, diğer tüm setting, macera vs. kitapları bir kenara koyarsak, temel 3 kitap (Player's Handbook, Dungeon Master's Guide ve Monstrous Manual) yaklaşık 100 dolar tutuyor. WotC'un aslında tek istediği her 4 yılda bir en az 100 doları kendilerine vermemiz. En az diyorum çünkü elbette bu kitaplar yeterli olmayacak ve yıllar önce aldığımız setting'leri, maceraları, kaynak kitapları çöpe atıp, WotC'a koşup, aynı kitapların yeni kurallar ile uyumlu baskılarını tekrar tekrar alacağız. Elimde onlarca (belki 100'den fazla) AD&D 2nd Ed. kitabı var. Şimdi ben gayet güzel oyunumu oynarken, durduk yere neden bunları bir kenara koyup yeni basımları tekrar alayım? Yanlış anlamayın, 2nd Ed.'nın kuralları en baba kurallardır diye asla savunmuyorum ama -hiç ihtiyaç duymasam da- house rules ile sorun yaratan yerleri her zaman değiştirme şansı var.

WotC TSR'ı satın alacak parayı Magic the Gathering ile kazandı. MtG'in başarısının ardında yatan, oynayanların oyuna habire para vermesidir. MtG oynuyorsanız hiçbir zaman "yeterince kartım var, artık yeni booster almama gerek yok" diyemezsiniz. WotC maalesef aynı stratejinin D&D için de geçerli olacağını düşünüyor. Yani "eskileri geçersiz sayalım, yenisi çıksın, millet gelsin tekrar alsın, biz de bolca para kazanalım" diyen WotC kusura bakmasın ama ben zamanında D&D için harcayacağım parayı TSR'a verdim, kendilerine verecek param yok.

Son olarak şunu söylemek istiyorum, her ne kadar 2nd Ed. ile mutlu olsam da, illa değişik bir FRP oynamak istersem piyasada yüzlerce farklı oyun ve sistem var. Canım yenilik çekerse gider onları denerim, önüme ısıtıp ısıtıp konan aynı yemeği değil.

30 Mayıs 2012

Dungeon Crawl Classics

"Eski güzel günleri hatırlayın, maceralar yer altındaydı, NPC'ler siz öldürün diye oradaydı ve her zindanın sonunda sizi 20. level bir ejderha beklerdi. O günler geri döndü. Dungeon Crawl Classics uzun diyaloglarla, garip dünyalarla veya öldürmeye elverişli olmayan NPC'lerle zamanınızı harcamıyor. Her macera aşina olduğunuz yaratıklarla, korktuğunuz tuzaklarla ve orada olduğunu bildiğiniz gizli kapılarla dolu, sağlam zindan maceraları."

Dungeon Crawl Classics işte sizi böyle karşılıyor web sitesinde. Eğer FRP oyunlarınızı Role Play değil de Dungeon Crawl ağırlıklı oynuyorsanız, bu oyun sizi büyüleyecektir. Goodman Games tarafından basılan ve toplamda (şimdilik) 68 maceradan oluşan kitap serisi, "Sen bir Kahraman değilsin!" diye başlayıp, "Sen şöhret ve altın arayan ve bunu kılıç ve büyüyle bulacağını bilen bir maceracısın" diye devam ediyor. Maceralar çok geniş ve ilginç bir yelpazede. Sizi 1. level'dan alıp 15. level'a taşıyan 700 sayfalık bir macera da var, içinde soundtrack'i ile birlikte gelen de, siz zindanda dolaştıkça haritaları garip bir mekanizmayla hareket edip değişen de. Yani "şöyle sağlam bir dungeon crawl olsa" dediğinizde d20 sistemini kullanan bu maceralardan birisi mutlaka size göredir.

Maceraları yazanlar arasında Michael Mearls, Dave Arneson ve Monte Cook gibi klasik oyun tasarımcıları ve resimleyenler arasında da Jeff Dee, Erol Otus, Jim Roslof ve Jim Holloway gibi eski TSR çizerleri var. Seri özellikle 1st Edition D&D hayranlarının büyük beğenisini kazanmış durumda. Şu ana kadar blog'larda ve review'larda DCC ile ilgili herhangi bir kötü yorum görmedim. Eğer 1974 D&D ruhunu yaşamak isterseniz DCC'in bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu rahatça söyleyebilirim.

Son olarak, zindanlarda ölümcül tuzaklara düşmemek için her adımınızı temkinli atın, gizli kapıları atlamamak için gözlerinizi açın ve lütfen yanınıza uzun ve kalın bir halat alın. Mutlaka ihtiyacınız olacaktır...

Zarın Tarihçesi

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz d20, 2. YY civarı Antik Roma döneminden kalma. 2003 yılında 17.925 dolara el değiştirmiş, nadide bir zar. Bu parçanın çok eski olduğunu düşünmekte haklısınız ancak zarın tarihçesinin bundan yaklaşık 4600 yıl öncesine kadar gittiğini biliyor muydunuz?

29 Mayıs 2012

Malleus Monstrorum

Bazı kitaplar vardır, sadece sayfalarını çevirip göz atmanız bile size onlarca senaryo fikri verir. Bazı kitaplar vardır, oyunun ana kitabından çok sever, elinizin altında bulundurur, her fırsatta açar okursunuz. Bazı kitaplar vardır, okurken tüyleriniz diken diken olur. Eğer Call of Cthulhu seviyor ve oynuyorsanız, Malleus Monstrorum işte böyle bir kitap. Oyun konusunda genellikle geri kafalı ve tutucu birisi olarak CoC'nun 6th Ed.'ını sevemedim ve hala 5.6 oynatmaya devam ediyorum. Ancak ana kitap haricinde Chaosium'un yeni çıkardığı kitaplar hala çok kaliteli. Malleus Monstrorum da aslında 6th Ed. için bir canavarlar kitabı. 5th. Ed. için basılan ve o zamanlar bayıla bayıla okuduğum The Creature Companion, bu yeni kitabın yanında çocuk kitabı gibi kaldı. Kitapla ilgili tek kötü haber, baskısı olmadığı için fiyatının tavan yapması. Amazon'da şu anda yenisine $450 istiyorlar. Ancak kitabın PDF halini DriveThruRPG'den 20 dolara satın alabilirsiniz. Eğer bir CoC Keeper'ı iseniz bu kitabı alın, pişman olmazsınız.

28 Mayıs 2012

D&D Kural Tarihçesi

İlk basımı 1974 yılında yapılan Dungeons & Dragons'un, günümüze kadarki basımlarında kuralların nasıl değiştiğini derli toplu anlatan bir Wikipedia sayfası varmış ve de çok güzelmiş.

Update: Kayra Küpçü Facebook'dan haber verdi, Frpnet.net sitesinde de Türkçe bir tarihçe varmış.

Dorkness Rising

The Gamers: Dorkness Rising 2008 yapımı ve web üzerinden ücretsiz izlenebilen bir mini dizi. Eğer hayatınızda bir kez masaüstü FRP oynadıysanız mutlaka izlemeniz lazım. İlk bölümü izlediğimde "eh" demiştim ama beşinci bölümde garip sesler çıkararak gülüyordum. Diziyi resmi sitesinden veya Youtube'dan izleyebilir ve eğer yapımcılara destek olmak isterseniz dvd'sini Amazon'dan satın alabilirsiniz.

24 Mayıs 2012

Wizards'dan mail var!

Wizards of the Coast'tan az önce aşağıdaki mail geldi:


From: Wizards Customer Support
Date: Thu, May 24, 2012 at 4:24 PM
Subject: The D&D Next Playtest Has Begun!

Dear Dungeons & Dragons® Fan,

You are receiving this email because you requested information about the start of the D&D Next Playtest and how to participate. We are pleased to inform you that playtesting for the next iteration of D&D® has begun!

To thank you for your early interest and enthusiasm, we’re giving you a head start on downloading the playtest packet. Later today, we will be making the materials available to all playtesters.

To download your official playtest packet, please click here and follow the instructions provided. You will need to log in with your Wizards account or create one if you do not already have one.

Thank you for your interest in the D&D Next Playtest. We look forward to your participation and feedback.

Happy Adventuring,
The D&D Team

23 Mayıs 2012

Game of Thrones RPG

Green Ronin Publishing, dizinin popüler olmasıyla satışlar artıp ilk baskısı bitince, A Song Of Ice And Fire RPG kitabını "A Game of Thrones Edition" adıyla tekrar bastı. 50 dolar fiyat etiketi olan yeni kitabın eskisiyle arasındaki farklar aslında çok değil; kapak resmi değişmiş, baskı hataları giderilmiş ve eskiden ayrıca satılan Peril at King's Landing macerası ana kitabın sonuna eklenmiş. Eğer George R. R. Martin'in eserine siz de hayransanız, şimdilik baskısı kalmayan ama ebay'de uygun fiyata bulabileceğiniz Campaign Guide'ı oyunu oynamasanız bile okumanızı tavsiye ederim.

17 Mayıs 2012

Ücretsiz Haritalar

Eğer D&D oyunlarınızda biraz ilhama ihtiyacınız varsa, Wizards of the Coast'un sitesinden 39 adet gayet güzel çizilmiş haritayı ücretsiz indirebilirsiniz. Güzel bir harita veya çizim gördüğüm zaman hemen hayalgücüm çalışmaya başlıyor ve kafamdakileri evirip çevirip, oynatmasam bile ufak bir senaryo yazmayı seviyorum. Siz de bir deneyin bakalım, bu haritalarla aklınıza ne maceralar gelecek.

D&D Next Playtest

D&D Next'in Playtest kitinde bulunanlar açıklandı:
  • Beş adet önceden yaratılmış karakter
  • The Caves of Chaos macerası
  • Küçük bir Yaratıklar Kitabı
  • Oyuncu ve DM'ler için kurallar.
Yukarıdakiler Wizards of the Coast'un web sitesinden playtest için kayıt yaptıran herkese ücretsiz olarak 24 Mayıs'dan itibaren verilecek.

16 Mayıs 2012

D&D T-Shirt Tasarım Yarışması

Eğer tasarım yeteneklerinize güveniyorsanız D&D t-shirt yarışmasına katılmaya ne dersiniz? 2500 dolar kazanmanın yanında, resmi D&D ürünlerinde adınızı görmek gayet gurur verici olabilir. Katılmadan önce şimdiye kadar gönderilen tasarımlara bir göz atın derim.

15 Mayıs 2012

Rekortmen Proje

Necromancer Games'in ölümcül ve devasa zindanı Rappan Athuk, Pathfinder ve Swords & Wizardry kurallarıyla geri dönüyor. Bitime 48 gün kala 76.000 doları bulan Kickstarter projesi, büyük ihtimalle 96.326 dolar ile şimdiye kadar en yüksek parayı toplayan V20 Companion'ı geçecek. Şimdiye kadar hiçbir RPG projesi 100.000 dolar barajını aşamamıştı ancak Rappan Athuk ardına Pathfinder hayranlarını alarak tam gaz rekora koşuyor.

14 Mayıs 2012

VtM: Children of the Revolution

Vampire the Masquerade öldü sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Justin Achilli ve arkadaşları V20 Companion projesinin başarısının ardından şimdi yeni bir kitap için para topluyorlar: Children of the Revolution. Gelişmeleri projenin blog'undan takip edebilirsiniz.

Delta Green: The Next Generation

Dennis Detwiller, blog'unda yeni Delta Green üzerinde çalışan ekibi açıkladı. Hala elimizde yaklaşık bile olsa bir tarih yok ama yine de ufak bilgi kırıntıları bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor. İşte orjinal ekip ve yeni katılanlar:
  • John Tynes (Co-Creator of DG)
  • Adam Scott Glancy (Co-Creator of DG)
  • Dennis Detwiller (Co-Creator of DG)
  • Greg Stolze (Resident Mechanical Genius)
  • Ken Hite (Repository of Occult Knowledge)
  • Shane Ivey (Our equivalent of Hannibal from the A-Team)
Yeni haberleri beklemeye devam...

Zamanının çok gerisinde bir oyun: AFMBE

Eden Studios günümüzde zombilerin bu kadar popüler olacağını bilseydi, 1999 yılında piyasaya çıkardığı All Flesh Must Be Eaten (AFMBE) oyununu herhalde uzunca bir süre ertelerdi. AFMBE, temelde George Romero filmlerine hayran insanları hedef kitlesi olarak belirleyen, zombilerin ayaklandığı bir dünyada hayatta kalmaya çalışan insanları oynadığınız harika bir oyun. Unisystem adlı kurallar bütünü, kolayca öğrenebilecek kadar basit ancak her durumu kapsayacak kadar detaylı. Eğer d20 seviyorsanız, kitabın yeni baskısı aynı zamanda d20 kurallarını da kapsıyor. 250 sayfalık kural kitabında belli bir setting yok ama Zombie Master'a fikir verecek birçok örnek setting mevcut. Eden Studios daha sonra çıkardığı kitaplarla çoğu zombi düşkününün en çılgın hayallerinde bile yer bulamayacak ilginçlikte setting'ler yarattı. Örneğin; Dungeon'lar ve Zombiler, Bilimkurgu Zombiler, Korsan Zombiler, Ninja Zombiler, Kovboy Zombiler vs. Oyun ilginizi çektiyse başlangıç setini ücretsiz indirebilir, eğer isterseniz ana kitabı da %50 indirimden faydalanıp 15 dolara satın alabilirsiniz. Bu da sizi kesmezse ve zombilerle dolu kıyamet sonrası bir dünyanın detaylarını okumak isterseniz One of the Living adlı kitabı da almanızı tavsiye ederim.

11 Mayıs 2012

Günümüzde RPG yayımcılığı

Bu blogu takip ediyorsanız, Kickstarter ve DriveThruRPG adlarının yazılarda ne kadar çok geçtiğini farketmişsinizdir. Bunun sebebi, artık günümüzde bu iki platformun RPG ile tamamen içiçe olması.

Kickstarter, tam anlamıyla bir "sermaye toplama" sitesi. Hayata geçirmek istediğiniz bir projeniz varsa ve fikrinize güveniyorsanız Kickstarter'a başvuruyorsunuz, başvurunuz kabul edilirse orada bir sayfanız oluyor ve insanlar ortaya çıkaracağınız şeyin verecekleri paraya değeceğini düşünürlerse projenize destek oluyorlar. Belirlediğiniz limiti tutturursanız paranızı alıp Kickstarter'a ufak bir yüzde veriyorsunuz, işinizi yapıyorsunuz ve ürünü destekçilerinize dağıtıyorsunuz. Çok basit şekilde sistem böyle çalışıyor. Destek için oyunculara güvenen ve basılı veya pdf halinde bir RPG kitabı çıkarmak isteyen kişi veya yayınevinin aklına ilk gelen yer de artık Kickstarter olmuş durumda.

Geek Industrial Complex sitesinin 2011-2012 yılları arasında Kickstarter ve indiegogo gibi sermaye sitelerinde oluşturulan 150 RPG projesini incelediği bir araştırma geçtiğimiz günlerde 3 bölüm halinde yayımlandı. (Bölüm 1 - Bölüm 2 - Bölüm 3) Ham verilerin de incelenebildiği araştırma gerçekten çok detaylı ve görünen o ki teorik olarak bakıldığında çok güzel çalışan bu sistem detaylı incelendiğinde, maalesef bir kişi veya yayınevinin sadece Kickstarter'daki RPG projeleriyle hayatını idame ettirmesi pek mümkün görünmüyor. Ancak bu durum, hepsi gerekli parayı toplayamasa da yeni projelerin Kickstarter'da yer almasını engellemiyor. Hatta artık RPG projelerinin sayısı öyle artmış durumda ki bunları haber yapan siteler bile ortaya çıktı. Son zamanlarda takip etmeye başladığım RPGKickstarters da bunlardan birisi. Sonuç olarak Kickstarter artık RPG sektörünün bir parçası haline geldi ve bu yüzden oradaki ilginç projeleri burada paylaşmaya devam edeceğim.
90'ların sonunda birisi bana White Wolf'un artık kitap basmayı bırakacağını söylese herhalde güler geçerdim. Günümüzde Wizards of the Coast gibi büyük firmaların haricinde çoğu yayınevi oyun kitaplarının baskı maliyetlerini karşılayamaz duruma geldi. DriveThruRPG sitesi de işte bu tür firmalara ve amatörlere yazdıkları kitapları pdf halinde satma imkanı veriyor. Sitede bir kısmı ücretsiz, onbinlerce kitap mevcut. Firmalar ve amatörler baskıya para harcamadan ürünlerini satmanın, oyuncular da gayet hesaplı fiyatlarla istedikleri oyunları almanın keyfini yaşıyorlar. Bazı pdf'leri basılı halde isterseniz, site ücreti karşılığında bunu da sağlıyor. White Wolf bile artık tüm kitaplarını burada satıyor. DriveThruRPG'nin aynı zamanda okuduğunuz bu blog'a sponsor olduğunu da eklemek istiyorum. Çoğu oyunu satın alabileceğiniz tek platform burası olduğu için, DriveThruRPG linkleri de bu blog'un bir parçası olmak zorunda.

Küçük RPG yayınevleri ve amatörler bu iki site sayesinde projelerini hayata geçirip oyuncularla buluşturabiliyorlar. Şimdilik her iki sistem de işliyor ve bizler de bu sayede hem oyun çeşitliliğinin keyfini çıkarıyor hem de RPG yayımcılığının evrimini izlemeye devam ediyoruz.

09 Mayıs 2012

Delta Green

Bir oyun düşünün, tüm review sitelerinde bir numara olsun, tüm önemli ödülleri toplasın ve baskısı artık bulunmayan kitabı ebay'de yüzlerce dolara alıcı bulsun. Pagan Publishing tarafından yayımlanan ve bir Call of Cthulhu eklentisi olan Delta Green işte böyle efsane bir oyun.

Delta Green'in adı ilk olarak 1993 yılında, Pagan Publishing tarafından çıkarılan The Unspeakable Oath adlı Call of Cthulhu fanzininde yer aldı. Konunun potansiyeli gözlerden kaçmadı ve dört yıl sonra, 1997 başında Delta Green kitabı çıktı. Bunu birkaç roman izledi ve ana kitabın baskısı kısa sürede tükendi. Bu sırada oyun çoktan kült mertebesine erişmişti bile.1999 yılında 2000'lerin kaynak kitabı Delta Green: Countdown yayımlandı. 2007 yılına kadar birkaç roman dışında sessiz kalan Pagan Publishing, sonunda Arc Dream Publishing ile birlikte, D20 sistemini de kapsayan ve bu sefer hardcover olan Delta Green kitabını tekrar bastı. İki yayınevinin ortaklığının günümüze kadar devam ettiğini de buraya not düşelim. Yine aynı yıl, Delta Green: Eyes Only ve nihayet 2010'da Delta Green: Targets of Opportunity oyunun geniş hayran kitlesinin beğenisine sunuldu. Ve bu kitapların istisnasız hepsi fan'lar tarafından sevgiyle kucaklandı.

Uzun lafın kısası, oyunun biri tekrar basım olmak üzere toplam beş tane kitabı var:
Delta Green (1997)
Delta Green: Countdown (1999)
Delta Green (2007) (D20 stat'ları eklenmiş, hardcover tekrar basım)
Delta Green: Eyes Only (2007)
Delta Green: Targets of Opportunity (2010)

Kütüphanemden güzel bir manzara.

Dennis Detwiller, Adam Scott Glancy ve John Tynes bu muhteşem oyunun arkasındaki üç isim. Sadece Delta Green'in değil, ardından gelen tüm kitapların başarısının sırrı, sanıyorum bu üçlünün hepsinde birlikte çalışması oldu. Özellikle Delta Green ve Delta Green: Countdown, rpg.net ve rpggeek gibi ciddi sitelerde tüm zamanların en iyi iki RPG kitabı olarak ilk iki sırada bulunuyor. 

Okumayanlar için sürprizleri bozmamak adına, detayları oyun yöneticilerine bırakarak kısaca özetlemek gerekirse; Delta Green ABD'de faaliyet gösteren ve kökleri 1920'lere uzanan gizli bir örgüt. Üyeleri çoğunlukla başta FBI olmak üzere emniyet güçlerinden seçiliyor ve açığa çıkmamak için ilginç bir hücre yapılanması mevcut. Örgütün amacı ülkeyi ve insanları tehlikeli paranormal varlık ve olaylardan korumak. Burada sanırım oyunun neden bir Call of Cthulhu eklentisi olduğunu anlamışsınızdır. Oyunda bazıları Delta Green'e düşman diğer resmi ve gizli örgütler de mevcut ve kitap çoğunlukla bu örgütleri, tarihlerini ve önemli kişileri anlatıyor. Bu kişilerin stat'ları ve birkaç silah tablosu haricinde kitaplarda neredeyse hiç kural bulunmuyor. Tarihteki olaylar kurgu örgütlerin tarihçeleri ile birbirine çok güzel yedirildiğinden, kitapları okurken sanki dünyanın gizlenmiş tarihini okuyormuş gibi hissediyorsunuz.

Oyunla ilgili bir iyi bir de kötü haberim var. Kötü haber, yukarıdaki çoğu kitabı bulmak gayet zor. Nispeten yeni kitapları Amazon'dan alma şansınız olabilir ancak eskiler için ebay'de pusuya yatıp, ciddi bir bütçe ayırmanız gerekiyor. İyi haber ise Delta Green yeniden, bu sefer tek başına bir oyun olarak tekrar basılacak. Şu anda orjinal ekip oyunun üzerinde çalışıyor ancak piyasaya çıkış tarihi henüz belli değil. Ama beklemeye değeceğinin garantisini şimdiden verebilirim çünkü bu ekibin yaptığı her iş tek kelimeyle mükemmel oldu. Son olarak, kendi adıma şunu da eklemek istiyorum; Yıllardır elimden onlarca oyun geçti ama içlerinde okumaktan en keyif aldığım ve elimden bırakamadığım kesinlikle Delta Green oldu. Özellikle X-Files hayranlığınız varsa, bir şekilde Delta Green'i bulup okumanızı tavsiye ederim.

Blog'un şimdiye kadarki en uzun yazısını, Delta Green romanlarının listesini vererek bitiriyorum. İlk üç kitabı bulmak yine pek kolay değil ama son üç tanesini e-book olarak satın alabilirsiniz:

Alien Intelligence (1998) Kısa hikayeler
Dark Theatres (1999) Kısa hikayeler
The Rules of Engagement (2000) Roman - John Tynes
Denied to the Enemy (2003) Roman - Dennis Detwiller
Through a Glass, Darkly (2011) Roman - Dennis Detwiller
Strange Authorities (2012) Roman - Dennis Detwiller

08 Mayıs 2012

Legend of Grimrock

Bu blogu sadece masaüstü RPG ile ilgili tutmaya özen gösteriyorum. Ancak bir bilgisayar oyunu, geçtiğimiz haftalarda neredeyse tüm RPG bloglarında ve forumlarda kendisine yer buldu. Legend of Grimrock'ın bir anda bu kadar popüler olmasının sebebi, inanılmaz grafikleri veya konusu değildi. Gayet basit ve ucuz olan bu oyun, Eye of the Beholder gibi bir dungeon crawl oyunu. D&D oyuncularının oyun sürelerinin ciddi bir kısmının zindanlarda geçtiğini düşünürsek, bu oyuna neden sahip çıktıklarını anlayabiliriz. Oyunu gog.com'dan 15 dolara satın alabilir veya benim gibi iOS versiyonunun çıkmasını bekleyebilirsiniz.

Zero Charisma

Zero Charisma bütçesini indiegogo ile oluşturan, D&D üzerine yapılacak düşük bütçeli bir komedi. Şu anda sadece yukarıda izleyebileceğiniz -gayet komik bulduğum- bir teaser mevcut. Çıkış tarihi henüz belli olmayan filmle ilgili detayları web sitesinden öğrenebilirsiniz.

04 Mayıs 2012

FRP & Magic Dergisi

1999-2001 yılları, o dönemde RPG oynayanlar tarafından ayrı bir keyifle hatırlanıyor. FRP & Magic dergisi o yıllarda başta aylık olarak, daha sonra düzensiz bir şekilde toplamda 19 sayı çıkmıştı. Her ay benim için en büyük heyecan, yeni dergiyi aldıktan sonra eve gidene kadar geçen süreydi. Tek bir dergiyi hayata döndürme şansım olsa, bu FRP & Magic olurdu. Bu kadar sevdiğim bir derginin 4. sayısında, çok ufak bir yerde adımın geçmesi ise benim için hala hatırladığım, muhteşem bir sürpriz olmuştu.
En kaliteli Türkçe RPG sitelerinden biri olan frpnet, derginin ilk dört sayısını scan edip sitesine koymuş. Özellikle RPG ile yeni ilgilenmeye başladıysanız bu dergiler tam bir hazinedir, kaçırmayın. Umarım sonraki sayıları da bize sunmaya devam ederler. Bu arada frpnet'in diyarlar kısmı da çok güzeldir, yeri gelmişken bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Byakhee

İnternet'te birçok oyun için yazılmış yüzlerce karakter yaratma programları mevcut. Oynattığım oyunlarda elime geçen her programı deneme gibi bir huyum olduğundan onlarcası elimden geçti. İçlerinde bir tanesi var ki kalan hepsine örnek alınması gereken bir yazılım. Byakhee, Call of Cthulhu karakterleri yaratmak için kullanabileceğiniz, oldukça eski ancak hala çok işe yarayan bir program. Vaktiniz olmadığı zaman hızlıca ve otomatik olarak PC'ler ve NPC'ler yaratabileceğiniz gibi, tüm detayları baştan sona bir wizard yardımıyla kontrol de edebilirsiniz. Programda, eklentileri kurarsanız Delta Green ve Dreamlands karakterleri yaratabilir, ayrıca oyununuza keyif katacak belgeler de (telgraf, haber küpürleri vb.) basabilirsiniz.

03 Mayıs 2012

Cityographer

Eğer hazır campaign'ler yerine kendi dünyanızı yazıp oynatıyorsanız ve oyuncularınızın yolu üzerinde çok çalışmadığınız bir şehire düşerse, oyun yöneticisi olarak zor durumda kalabilirsiniz. Cityographer tam da böyle bir durum için düşünülmüş bir Kickstarter projesi. Yazılım, temel özelliklerini (nüfus büyüklüğü, teknoloji seviyesi, içinden nehir geçiyor mu, denize kıyısı var mı vb.) verdiğiniz bir şehri rastgele yaratıyor. Ancak sadece binaları haritanın üzerine koymakla kalmıyor, her bir katı da detaylı tasarlayıp, içlerinde bulunan kişileri de npc olarak oluşturuyor. Sonrasında isterseniz beğenmediğiniz detayları da değiştirebiliyorsunuz.

Bu tür yazılımlar hoşunuza gidiyorsa, bir harita oluşturma programı olan 
Hexographer ve zindan tasarlama programı olan Dungeonographer da ilginizi çekebilir.

Fiasco

Herhangi bir ön hazırlık gerektirmeyen ve hatta oyun yöneticisine bile gerek olmayan bir RPG düşünebilir misiniz? Bully Pulpit Games bu çılgınca fikri düşünmüş ve hatta hayata geçirmiş. Fiasco 12 dolara satılan ve review'lara göre hiç de fena olmayan bir oyun. Eğer sadece canavar kesip hazine toplamaktan hoşlanıyorsanız Fiasco pek size göre olmayabilir ama oyunlarınızın temeli rol yapmaya dayanıyorsa ve Coen kardeşlerin filmlerinden hoşlanıyorsanız, o zaman çok keyif alabilirsiniz. Elinizi cüzdanınıza atmadan önce ücretsiz pdf'i indirip okumanızı tavsiye ederim. Eğer oyun hoşunuza giderse, The Fiasco Companion isimli eklentiyi de satın alabilirsiniz.

02 Mayıs 2012

D&D ve Felsefe

Open Court yayınevinin "Popüler Kültür ve Felsefe" serisinin yeni kitabı Dungeons & Dragons and Philosophy, ismi duyulur duyulmaz ben de dahil birçok oyuncunun dikkatini çekti. Farklı yazarlar tarafından yazılan 21 bölümden oluşan kitap henüz piyasaya çıkmadı. Haliyle elimizde yayınevinin tanıtım metni haricinde bir review olmadığından pek fikir sahibi değiliz. Yine de okunacaklar listeme ekliyorum.

Musica Cthulhiana

Oyunlarda müzik kullanmanın oyuncuları ne kadar etkileyip havaya soktuğundan daha önce bahsetmiştim. Bunu bir kez denediniz mi alışkanlık oluyor ve artık sessiz bir oyuna tahammül edemiyorsunuz. Geçenlerde arkadaşlara oynatmak için yeni yazdığım Call of Cthulhu senaryosunda hangi müziği kullansam diye net'te gezinirken, Musica Cthulhiana adlı bir gruba rastladım. Elemanlar sadece Call of Cthulhu ve diğer korku oyunlarında kullanmak üzere albüm yapıyorlar. Web sitelerinde birkaç şarkıyı dinledikten sonra Fragment isimli albümlerine hayran kaldım ve hemen satın aldım. Bir korku oyununda dinlemek için daha iyisini düşünemiyorum. Siz de ilgilenirseniz beş şarkıdan oluşan EP'yi web sitelerinden ücretsiz indirebilir, beğenirseniz 2.5 saatlik bir korku ziyafeti olan Fragment'ı satın alabilirsiniz. Oyuncularınızın tüyleri diken diken olduğunda, verdiğiniz her kuruşa değdiğine siz de benim gibi ikna olacaksınız.