29 Haziran 2012

Rastlantısal Zindanlar

Klasik D&D Dungeon Masters Guide kitabının sonunda bir Ek A vardır. "Appendix A: Random Dungeon Generation" başlığındaki bu 3.5 sayfalık bölüm, rastgele atılan zarlarla bir dungeon oluşturmayı anlatır ve aradan bunca sene geçmesine rağmen hala çoğu DM Ek A'yı zevkle kullanır. Eğer şimdiye kadar okuma şansınız olmadıysa veya D&D oyunlarınızda bu eki kullanmadıysanız size bir müjdem var; 1st Ed. D&D kitaplarını tekrar basım için hazırlayan Wizards of the Coast, bu bölümü pdf halinde web sitesinden ücetsiz indirmenize izin veriyor. Kesinlikle kaçırılmayacak bir pdf, oynatmasanız bile sırf öylesine dungeon yaratmak dahi eğlenceli olacaktır.
Hazır yeri gelmişken Nisan ayında sona eren bir Kickstarter projesinden de söz etmek istiyorum. Random Dungeon Generator as a Dungeon Map adındaki proje yukarıda bahsettiğim Ek A'yı görsel bir hale getirme amaçlıydı. Sadece 2000 dolar talep eden projeye ilgi büyük oldu ve 1098 D&D sever 27.789 dolar topladı. Eğer siz de benim gibi projeye destek olma fırsatını kaçırdıysanız ve 92x61 cm boyutlarındaki bu dev postere sahip olmak istiyorsanız, bu siteden 15 dolara satın alabilirsiniz.

Not: Bu yazıdaki görseller WotC'un ücretsiz verdiği pdf'e değil, ücretli postere aittir.

28 Haziran 2012

Kickstarter'da rekor mücadelesi

Rappan Athuk'un Kickstarter projesinden daha önce söz etmiştim. Ancak o yazıda "rekortmen proje" başlığını kullanmakta acele etmişim. Şu anda iki RPG projesi, kendi kulvarlarında Kickstarter'daki tüm rekorları alt üst ederek birbirleriyle yarışıyorlar. İlki elbette Rappan Athuk. Şu an itibariyle 771 destekçi sayesinde 223.886 dolar toplamış durumda ve bitime 4 gün kaldı. Bu proje klasik bir mega dungeon'ın Pathfinder ve Swords & Wizardry kurallarıyla güncellenmiş hali. İkinci proje ise Traveller 5th Edition. Bu proje şu anda 1559 destekçi ile rakibini ikiye katlamış durumda ve 214.278 dolar toplamış. Bitimine 3 gün kalan proje, aslında ilk defa 1977 yılında basılmış bir oyunun 5. basımı. Son anda Kickstarter'da herşeyin değişebileceğinin bilinciyle, başa baş giden iki projede rekoru kim kıracak diye merakla bekliyoruz.

27 Haziran 2012

Ultimate GM Screen 2

Siz hayatınızda hiç bu kadar güzel bir screen gördünüz mü? Ben görmedim ve bu yüzden Ultimate GM Screen 2'ye anında aşık oldum. Bu aslında hazır satılan bir ürün değil, daha çok bir maket diyebiliriz. 12 dolara pdf halinde satın alıyorsunuz ve önce sayfalar halinde kendiniz bastırıyorsunuz. Uzun bastırma sürecini atlattıktan sonra -bazı sayfalar birden fazla basılacağından bir akşamı printer başında geçirebilirsiniz- iş tamamen sizin el becerinize kalıyor. Ancak bu konuda tecrübeniz yoksa üzülmeyin, ürünün beraberinde 26 sayfalık, kağıt modellere yeni başlayanlar için gayet faydalı bir rehber de geliyor. Yapım aşaması da tüm detaylarıyla ince bir şekilde izah edilmiş. Screen'i inşa etme süreci birkaç akşam sürebiliyormuş, ama daha önce maket yaptıysanız, bu yapım sürecinin keyifli olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Bu iş aslında hazır bir maketi yapmaktan daha az stresli, çünkü olur da bir parçayı kullanılmaz hale getirirseniz, pdf'den o sayfayı tekrar bastırma şansınız var.
Screen'deki detaylar çok ince ve gerçekçi. Her tuğla sanki tek tek elle çizilmiş gibi duruyor. Daha pdf haline bakarken, sonucun muhteşem olacağını görebiliyorsunuz. Screen'in güzelliğinin yanında iki faydalı özelliği daha var. İlki yukarıda gördüğünüz kuleler aynı zamanda birer zar kulesi. Yani yukarıdaki boşluktan atılan zarlar, içeride ufak bir yolculuktan sonra bir kulede GM tarafına, diğerinde ise oyuncular tarafına düşüyor. İkinci özellik ise minyatür kullananlar için; screen'in GM'e bakan tarafında 4 tane raf var. Buralara oyunda kullanacağınız ve oyuncuların önceden görmesini istemediğiniz minyatürleri dizebiliyorsunuz. Ayrıca "screen masama sığar mı veya küçük kalır mı" diye düşünmenize hiç gerek yok, yan taraftarki duvarların uzunluğunu yapım aşamasında masanıza göre ayarlayabilirsiniz. Screen'i taşımak istediğiniz zaman da katlayıp küçültebiliyorsunuz. Screen'e illa bir kusur bulmak gerekirse, tek bir oyun için tasarlanmadığından GM tarafında tablolar bulunmuyor. Ama isterseniz kendi oyununuzda sıkça kullandığınız tabloları bastırıp yapıştırabilirsiniz. Sonuç olarak karşımızda görsel açıdan neredeyse kusursuz bir ürün var. Hem yapması hem de kullanması çok zevkli olacak bu screen'i hemen satın aldım ve ilk fırsatta yapmaya başlayacağım. 

Son olarak pdf'in her sayfasında yer alan küçük bir uyarıyı paylaşmak istiyorum, yaklaşık 22 TL vereceğiniz ve her kuruşu gerçekten hakeden bu pdf'i lütfen başkalarıyla paylaşmayın. Bize bu tür ürünler sunan ve RPG hayatımıza renk katan küçük firmalar, korsan paylaşım yüzünden kapanabiliyorlar. Bunu engellemek de bilinçli oyuncular olarak bizlerin elinde.

26 Haziran 2012

www.rpgdelisi.com

RPG Delisi'ne bugünden itibaren www.rpgdelisi.com adresinden ulaşabilirsiniz. Aslında bu domain adını blog'u açar açmaz almıştım ama hemen sonrasında transfer etmem gerekti, bunun için de iki ay geçmesi gerekiyormuş, falan filan. Biraz uzun sürse de sonuçta domain adımıza kavuştuk.

25 Haziran 2012

D&D 3.5 Tekrar Basılıyor.

Wizards of the Coast birkaç ay önce 1st Ed. D&D kitaplarını tekrar basacağının müjdesini vermişti. Firma bugün yaptığı açıklamada ise Dungeons & Dragons 3.5 Edition'ın üç temel kitabını -Player's Handbook, Dungeon Master's Guide ve Monster Manual- "Premium Reprint" adı altında tekrar basacağını duyurdu. Bu haber 3.5 Ed. hayranlarını mutlu etmiş olmalı, çünkü bu kitaplar baskıları bittiğinden uzunca bir süredir bulunamıyordu. Yeni baskılarda basım hataları giderilmiş ve yeni kapaklar kullanılacakmış. Darısı 2nd Ed.'ın başına diyelim.

24 Haziran 2012

İstanbul'daki RPG Dükkanları

Son sözü en başta söyleyeyim, İstanbul'da RPG dükkanı yok. Detay isterseniz buyrun okumaya devam edin:

Bir haftadır iş için İstanbul'daydım, haliyle buraya yazı yazmaya fırsat bulamadım. Bir yandan iki yaka arasında koştururken, çok kısıtlı olan boş vaktimde de RPG Delisi olarak frpnet'teki FRP Kafeleri yazısını kendime rehber edinip birkaç yeri gezeyim, kitap arayayım dedim.

İlk durağım -rehberde olmayan tek adres- Galatasaray'daki GON oldu. Burası aynı zamanda alışveriş yapabildiğim tek yerdi. Dükkan çizgi roman dolu ancak ellerinde çok az ve çok eski birkaç RPG kitabı kalmış. Bunları da çok ucuza satıyorlar. AD&D 2nd Ed. için Fighter's, Priest's ve Thief's Handbook'ları tanesi 7.5 TL'ye aldım. Birkaç tane daha 2nd Ed. kitabı vardı ama onları almadım, ilgilenirseniz hala dükkandalar yani. Özellikle Alternity seviyorsanız, ellerinde iki tane Stardrive Setting'i ve bir adet Player's Handbook var. Bunları da tanesi 18 TL'ye satıyorlar, bu fiyata kaçmaz haberiniz olsun.

Bundan yaklaşık 10 sene önce Yiğit'le sırf Gerekli Şeyler'den AD&D kitapları almak için günübirlik İstanbul'a gitmiştik. O zamanlar dükkan Nişantaşı'ndaydı ve TSR kitaplarıyla doluydu. Dükkandan çıktığımızda aldığımız kitapları taşımakta zorlanmıştık. Frpnet'ten dükkanın yeni adresini öğrenip, Kadıköy'e bir heves koşturdum ancak daha dükkana girer girmez eski Gerekli Şeyler'in yerinde yeller estiğini gördüm. Yine her tarafta çizgi roman, bolca  figür ve birkaç çizgi roman temalı tshirt vardı. RPG kitaplarını sorduğumda minik bir rafı gösterdiler ancak az sayıdaki kitap arasında maalesef işe yarar birşeyler yoktu. Sadece satılmayıp ellerinde kalmış birkaç 3rd ve/veya 4th Ed. D&D kitabı. Tek ilginç kitap bir Conan RPG kaynak kitabıydı. Zar da bulunmadığından dükkandan hafif bir buruklukla eli boş ayrıldım.

Son durağım Beşiktaş'daki Pegasus oldu. Burası Wizards of the Coast'un Türkiye dağıtıcısı olduğu için en azından pek ilgilenmesem bile yeni D&D ürünlerini göreceğim diye heyecanlıydım. Maalesef bu dükkanın da yarısı Magic the Gathering, diğer yarısı da tonla Warhammer doluydu. (Genco'yu bu oyunu bu kadar yaygınlaştırdığı  için cidden tebrik etmek lazım.) RPG Kitaplarını sorduğumda ufacık bir kitaplığı gösterdiler, burada da -sanıyorum 4th Ed.- bir Forgotten Realms setting'i ve birkaç Player's Handbook haricinde pek birşey yoktu. Buradaki tek ilginç kitap da Wheel of Time RPG ana kitabıydı. Zar sorduğumda da setini 25 TL'ye sattıkları sadece 3 set zar gösterdiler, hepsi bu.

Frpnet'teki yazıda adı geçen Kadıköy Zuhal Sokak ve Sakızgülü Sokak'daki 3 mekanı aramama rağmen maalesef bulamadım. Umarım kapanmamışlardır.

Bu ufacık geziden, daha önce zaten farkında olduğum ancak kendime itiraf etmekten çekindiğim bir sonuç ortaya çıktı. Ülkemizde RPG satan yer kalmamış, bu iş Türkiye'de tamamen bitmiş. Yukarıdaki hiçbir dükkanı yerme veya suçlama amacım olmadığının da altını çizeyim. Sonuçta insanlar bu işi para kazanmak için yapıyorlar ve para Magic'de, figürde veya çizgi romandaysa, sırf bunları satmaları gayet doğal.

Eve döndüğümde RPG kitaplarıma sevgiyle baktım ve onları aldığım ve hiçbiri artık hayatta olmayan yerleri -başta Abyss olmak üzere- hüsranla andım.

15 Haziran 2012

Alien RPG

Siz de aylardır hevesle Prometheus'u bekleyip hayal kırıklığına uğrayanlardan mısınız? Madem Ridley Scott'ın senaryosunu beğenmediniz, neden kendiniz bir tane yazıp oynatmıyorsunuz?

RPG ortamlarında çok bilinmese de Alien evrenini temel alan iki RPG var, ilki 1991 yılında basılan 194 sayfalık bir oyun: Aliens Adventure Game. Ancak oyun hakkındaki review'lar pek de iç açıcı değil. Genel görüş, kitabın bir oyundan ziyade filmler hakkında detaylı bilgi veren bir kaynağa daha çok benzediği yönünde. Baskısı artık bulunmayan kitabı, kesenin ağzını açarsanız Amazon veya ebay'den satın alabilirsiniz.

İkinci oyunumuz ise ücretsiz: Alien RPG. Fuzion sistemini temel alan bu oyun aslında yıllardır kendi web sitesinde sessiz sakin indirilmeyi bekliyor. İsterseniz tümünü web'den okuyabileceğiniz gibi, PDF halinde de edinmeniz mümkün. Oyun Alien evreni hakkında gayet detaylı bilgiler sunuyor, yani oynamasanız bile eğer Alien hayranıysanız ilginizi çekecektir.

Peki büyük ihtimalle kısa sürecek bir oyun için (karşılarında bir Alien varken PC'ler ne kadar hayatta kalabilir?) bu kadar sayfayı okumaya değer mi? Bu ne kadar boş vaktiniz olduğuna bağlı. Eğer Alien serisinin hastasıysanız veya değişik bir oyun sistemi denemek istiyorsanız ve vaktiniz de varsa elbette değer. Ama bir Alien oyunu aylarca süren bir campaign olmayacağından, ben yeni bir sistemin inceliklerini öğrenmeye bu kadar zaman ayıramazdım. O yüzden sevdiğiniz ve alışkın olduğunuz herhangi bir sistemi alıp, hikayenizde kullanabilirsiniz. Bizim de zamanında Vampire the Masquerade kurallarıyla oynadığımız bir Alien maceramız olmuştu ve gayet eğlenmiştik. Sonuçta kurallar sadece bir araç, amaç keyifli vakit geçirmek.

13 Haziran 2012

Para Harcamadan RPG Oynamanın Yolları

Arkadaşlarınızla RPG'ye başlamaya veya en azından denemeye karar verdiniz ve bu iş için bir miktar para da ayırdınız. Şimdi o parayı harcamanın başka yollarını düşünmeye başlayabilirsiniz çünkü bu hobi için sağa sola bolca para saçmak zorunda değilsiniz. Gayet iyi yazılmış, okuması ve oynaması zevkli oyunları İnternet'ten ücretsiz indirme imkanınız var. Aslını isterseniz şu aralar okuduğum ve uzunca bir süre oynatmayı planladığım tüm RPG kitapları ücretsiz.

Burada korsandan bahsetmediğimin de altını çizmek istiyorum, okuyacaklarınızın tümü yasal. Evet, çoğu yayını korsan bulmanız mümkün, ancak özellikle küçük oyun firmaları vereceğiniz birkaç dolarla ayakta kalmaya çalışıyor. Yani bir oyunu sevdiyseniz, sadece ücretsiz halini indirmekle yetinmeyin, zaten çok ucuz olan ücretli pdf'leri de satın alın ki firmalar az da olsa para kazansın ve yeni kitaplar çıkarmaya devam edebilsinler.

Konumuza dönersek; para harcamadan RPG'ye başlamanın ilk şartı, okuduğunu anlayacak kadar İngilizce bilmek. Maalesef bu hobiyle ilgili neredeyse hiç Türkçe kaynak bulunmuyor. O yüzden bu yazının sonunda linklerini vereceğim kitapların hepsi İngilizce. Bu kitapları laptop ekranında veya bir tablet'te okumak ya da gerekli gördüğünüz sayfaları tek tek bastırmak seçenekler arasında. Ancak ben biraz daha kaliteli ve uzun ömürlü olması açısından satın aldığım pdf'leri, Zeki Kırtasiye'de kitap halinde bastırıyorum. Bu işi ucuza ve gerçekten çok iyi yapıyorlar. Karakter kağıtlarını da kendi yazıcımda bastırıyorum ama yazıcınız yoksa iki seçeneğiniz var, ya bir baskı merkezinde bunları bastırmak veya boş bir A4'e elle yazıp çizmek.
Dungeon Crawl Haritamız (Tomb of Horrors'dan bir sahne)

Eğer dungeon crawl yapıyorsanız ve zindan haritaları oyununuzun ayrılmaz bir parçası ise, boş kağıtlara çizim yapmanın bir alternatifini burada yeri gelmişken paylaşmak istiyorum; Photoshop'un başına oturup yaklaşık 70x90 boyutunda ve 2x2 cm grid'li, yukarıda fotoğrafı olan haritayı yaptım ve bunu bastırıp, üzerine yine Zeki Kırtasiye'de şeffaf dcfix benzeri bir kaplama yaptırdım. Artık bu haritanın üzerine her oyunda boardmarker ile rahatça yazıp yazıp silebiliyoruz. Harita için kalıcı ve nispeten ucuz bir çözüm isterseniz bu yolu tavsiye ederim, Chessex'in mat'lerinin yerli versiyonu gibi oldu. Baskıyı bu kadar büyük yaptırmak zorunda da değilsiniz, işinizi görecek küçük bir boyutunu yaptırmak çok daha ucuza gelecek ve yanınızda taşıması kolay olacaktır.
RPG için olmazsa olmaz zorunluluk ise zar. Bazı oyunlar sadece 6 yüzlü, bildiğimiz tavla zarı ile oynanabiliyorsa da bazıları 4, 8, 10, 12 ve 20 yüzlü zarlara ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde bu tür zarları bulmak biraz zor ve bulsanız bile biraz pahalı bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. Eğer yaşadığınız şehirde bir RPG Cafe varsa en azından zar bulma konusunda şanslısınız. Amazon ve ebay'den zar siparişi vermek de her zaman için bir seçenek (bu arada alırsanız mutlaka Chessex alın, başka zara para vermeyin) ama iOS ve Android cihazlarda ve PC'lerde çalışan ücretsiz zar yazılımları var, yani bu şekilde zar işini de bedavaya getirebilirsiniz.

Son olarak gelelim kitap linklerine, burada bahsi geçen kitaplar tüm ücretsiz oyunları elbette kapsamıyor. Aslında böyle bir liste var ve 500'den fazla oyunu içeriyor. Eğer değişik oyunlar denemek isterseniz o sayfayı inceleyebilirsiniz. Sizlere özellikle iki oyunu (Labyrinth Lord ve Mutant Future) tavsiye ediyorum, neyle başlayacağınızı bilmiyorsanız en başta bunları deneyin derim.
Labyrinth Lord - Zeki Kırtasiye baskısı.

Dungeons and Dragons tarzı bir fantasy RPG oynamak istiyorsanız ilk tercihiniz dediğim gibi Labyrinth Lord olmalı. LL'un Advanced Edition Companion'ı da yine ücretsiz. Bu kitaplarda resimler yok ama isterseniz resimli hallerini de gayet ucuza satın alabilirsiniz. Elimizdeki bir diğer seçenek de Swords & Wizardry. Sadece 6 yüzlü zar kullanan bir oyun isterseniz de D6 Fantasy ve eklenti kitabı D6 Fantasy Locations'ı deneyebilirsiniz.

Fallout tarzı, post-apocalyptic bir dünyada geçen bir macera arıyorsanız Mutant Future'ı şiddetle tavsiye ediyorum. Bu ücretsiz kitap yine resimsiz ve oyunu beğenirseniz resimli halini alma şansınız her zaman mevcut.

Bilimkurgu oynamak isterseniz D6 Space ve yancısı D6 Space Ships tercihler arasında. Ücretsiz değil ama Starships & Spacemen de ucuz bir seçenek. Bu oyunun yakında second edition'ı gelebilir, almayı düşünürseniz bu konu aklınızda olsun. Hatta bu edition bir ihtimal resimsiz halini bedava indirme seçeneği de sunabilir.

Eğer günümüzde geçen bir macera yaşamak istiyorsanız D6 Adventure ve ek kitabı D6 Adventure Locations sizi memnun edebilir.

Aklıma gelen ücretsiz kitaplar şimdilik bu kadar. Eğer ilerde araştırmaya vaktim olur ve okumaya değecek oyunlar bulursam bu blog'a mutlaka haklarında birkaç satır yazarım. Olur da birşeyler sormak isterseniz, sorunuzu buraya yorum olarak yazın, mutlaka cevap alırsınız. "Bu oyunları en doğru ve güzel şekilde nasıl oynayacağız?" sorusuna cevap olarak da yine ücretsiz olan Quick Primer for Old School Gaming kitapçığını mutlaka indirip okuyun, oyuncularınıza da okutun. Hatta çerçeveletip duvarınıza asın!

Attığınız 20, vurduğunuz critical olsun. Fight On!

Starships & Spacemen Second Edition

Blogumuzun en sevdiği oyun firmalarından Goblinoid Games yeni bir indiegogo kampanyası başlattı. Labyrinth Lord ve Mutant Future'dan sonra en popüler oyunları Starships & Spacemen'in second edition'ı için olan bu kampanya 5000 dolar toplanırsa başarılı olacak. Sadece 5 dolar vererek Star Trek tadını alabileceğiniz bu oyunun pdf'ine sahip olabilirsiniz. OSR ekolünün en başarılı firmalarından olan Goblinoid Games'i bu projesinde de heyecanla destekliyoruz.

11 Haziran 2012

OSR

OSR - Old School Roleplaying nedir, yenilir mi içilir mi diye merak ediyorsanız, ücretsiz olan şu kitapçığı indirip okumanızı tavsiye ederim. 13 sayfalık bu kitapçık, OSR ile ilgilenmeseniz de RPG'lere bakışınızı ve oyunlarınızı sonsuza kadar değiştirecektir. Ben ve arkadaşlarım farkında olmadan yıllardır oynadığımız tüm oyunlarda OSR ruhunu yaşatıyormuşuz da haberimiz yokmuş. Bugünden itibaren bu blog resmi olarak OSR destekçisidir. OSR kaynakları için sayfanın sağ tarafındaki OSR logosuna tıklayabilirsiniz, sizi şu sayfaya yönlendirecektir.

08 Haziran 2012

Barrowmaze II

Bugün Labyrinth Lord PDF'ini satın aldıktan sonra, acaba oynatmak için sağlam bir dungeon var mıdır yoksa kendim mi yazsam diye düşünürken, Grognardia'da Barrowmaze review'ına denk geldim. Okuyunca, "İşte Labyrinth Lord için aradığım dungeon bu!" diyerek, hemen almaya DriveThruRPG'ye koştum. Daha sonra bir yandan yüzümde bir gülümsemeyle sayfaları çevirip, bir yandan da net'te benim gibi bu macerayı beğenenlerin yorumlarını okurken bir de ne göreyim, Barrowmaze II için meğerse indiegogo'da proje başlamış, bitmesine de sadece 4 gün kalmış. Bu güzelim dungeon'ı bilen çok yoktur ama yine de bir bakın, review'ları okuyun derim. Belki ilginizi çeker ve siz de projeye destek vermek istersiniz.

Labyrinth Lord

WotC'un Open Game License'ını kullanan Labyrinth Lord, 70'ler ve 80'lerdeki D&D ruhunu tekrar yaşatmak isteyen bir RPG. Dostum Murat'ın deyimiyle "Old School Roleplaying'in Peygamberi" Grognardia'nın da en beğendiği oyun, Goblinoid Games tarafından hazırlanmış. Oyun hakkında tüm yorumlar ağız birliği etmişcesine şunu söylüyor; bu oyun herkese göre değil ama eski zamanların tadını seviyorsanız Labyrinth Lord'a bayılacaksınız.

Oyunun iki önemli özelliği var, birincisi kurallar tahmin ettiğinizden daha sade. Yani "benim oyunumda kurallar sayfalar dolusu olmalı, her detayı kapsamalı, Pathfinder'ın 600 sayfalık kural kitabını okumaya doyamıyorum yahu!" diyorsanız bu kitap sizin için hayal kırıklığı olabilir. Ancak oynayanların yorumu, bu durumun oyun tecrübesi açısından herhangi bir sorun yaratmadığı yönünde. Bu arada "sade" dedim ama yanlış anlaşılmasın, karşınızda bir USR yok, bu kitap 140 sayfa.

Labyrinth Lord'un ikinci ve bence en önemli özelliği ücretsiz olması. Daha doğrusu web sitesinden veya DriveThruRPG'den oyunun içinde resimler olmayan halini ücretsiz indirebiliyorsunuz. Eğer resimler de olsun derseniz sadece 6 dolara PDF'ini alabilir, elimde basılı bir kitap isterim derseniz softcover veya hardcover halini sipariş edebilirsiniz. Oyunu oynamak için ana kitap haricinde bir kitaba ihtiyacınız yok ama eğer biraz daha detay isterseniz Advanced Edition Companion da yine ücretsiz.

Oyunun hoşuma giden bir özelliği de klasik D&D için basılan neredeyse tüm senaryoları, üzerinde değişiklik yapmaya gerek kalmadan Labyrinth Lord kuralları ile oynayabiliyor olmanız. Ayrıca oyunun ciddi büyüklükte bir fan kitlesi var ve net'ten tonla materyal bulabilirsiniz. "Şöyle güzel bir eski zaman D&D'si oynayalım" derseniz, Labyrinth Lord'u denemenizi tavsiye ederim.


05 Haziran 2012

Trail of Cthulhu

Call of Cthulhu ile harika bir RPG yaratan Chaosium'dan lisans alan sayısız firma, yıllardır bu oyun için ek kitaplar ve maceralar üretiyor. Pelgrane Press işi bir adım daha ileri götürüp, Chaosium'dan aldığı izinle yepyeni bir oyun ortaya çıkarmış: Trail of Cthulhu. Araştırmaya dayalı oyunlar için hazırlanan GUMSHOE sistemini kullanan oyunun ana kitabı 248 sayfa ve tasarım açısından "bir Call of Cthulhu kitabı nasıl olmalı?" sorusuna verilebilecek sanırım en güzel cevap. Kitaptaki resimlerin hepsi istisnasız çok güzel ve her biri Keeper'a bir senaryo için ilham veriyor. Şimdiye kadar dört baskısı yapılan ve beş dile çevrilen oyun 1930'larda geçiyor ve hızlı bir incelemeyle gördüğüm kadarıyla orjinalinden aşağıdaki detaylarda ayrılıyor:
  • Oyunu isterseniz CoC gibi ciddi ve acımasız, yani Purist tarzda oynatabileceğiniz gibi, isterseniz Pulp bir oyun (mesela Adventure!) havasında da oynatabilirsiniz. Oyun iki tarz için ufak ikonlar kullanıyor ve bazı kuralların yanındaki ikondan o kuralın hangi tarz için uygun olduğunu anlayabiliyorsunuz.
  • Oyun Sanity'i iki farklı şekilde ele almış. Biri bildiğimiz Sanity, diğeri ise Stability. Stability bir macera boyunca düşüyor ancak Sanity'nin aksine genellikle tekrar normale dönüyor. 
  • Kitabı yazanlar bu işe girişmelerinin sebebini şöyle açıklıyor; CoC oyununda bir ipucunu, kötü atılan bir zar yüzünden bulamayabilirsiniz. Bu durumda oyun sekteye uğrayacağı gibi, Keeper tekrar size bu ipucunu başka bir şekilde buldurmaya uğraşacaktır. Trail of Cthulhu'da ipuçlarını bulmak düşünmeniz gereken en soy şey çünkü karakteriniz doğru ability'e sahipse ve o anda doğru yerdeyse, ipucunu bulmak için sadece o ability'i kullandığınızı söylemeniz yeterli. Herhangi bir zar atmaya gerek yok.
  • İpucu bulmayı neredeyse otomatiğe bağlayan sistem, konu combat vb. olunca şöyle işliyor; belli skill'ler için bir sayı havuzunuz var. Bir check atacağınız zaman bu havuzdan istediğiniz kadar puanı alıp, atacağınız bir d6'ya ekliyorsunuz. Sonuç Keeper'ın belirleyeceği sayıyı geçerse başarılı oluyorsunuz. Puan havuzu belli zamanlarda dolduğu için, harcama konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu arada sistemin d6 haricinde bir zar kullanmadığını da ekleyeyim.
Hardcover kitap Cthulhu Mythos'una yaratık ve tanrılarla dolu, doyurucu bir 80 sayfa ayırmış. Oyunu oynamak istemeseniz bile CoC hayranıysanız, kitabın üçte birini kapsayan bu en uzun bölümü okumak sizin için keyifli olacaktır. 30'lu yıllarla ilgili yeterince bilgi veren ana kitap, aynı zamanda diğer yıllarda oynamak için de kullanılabilir. Oyun için başka bir kitaba ihtiyaç duymasanız da Pelgrane Press'in diğer seneleri de kapsayan setting ve macera kitaplarını çıkarmaya devam ettiğini hatırlatayım.

Call of Cthulhu oyununuza yeni bir soluk getirmek isterseniz, Trail of Cthulhu'yu deneyebilirsiniz. Eğer oyun deneyiminizi daha da eşsiz yapmak isterseniz, oyun için özel olarak hazırlanmış soundtrack'i de alabilirsiniz.


04 Haziran 2012

D&D Telaffuz Kılavuzu

Dragon dergisinin meşhur 93. sayısında, bazılarımızın fotokopiyle çoğaltıp oyunlarda yanında taşıdığı bir D&D telaffuz kılavuzu vardı. EN World sitesindeki arkadaşlar bu listeyi alıp daha da genişleterek, D&D sevenlerin kullanımı için harika bir sayfa hazırlamışlar. D&D dünyasında herhangi bir mekan/kişi/vs.'nin nasıl doğru şekilde telaffuz edildiğini buradan öğrenebilirsiniz.

01 Haziran 2012

Tomb of Horrors

Tomb of Horrors 1975 yılında, kendisini sinirlendiren oyuncularına iyi bir ders vermek üzere Gary Gygax tarafından yazılmış bir D&D macerası. Oyuncular açısından bakarsak sanıyorum adını en çok hakeden macera bu, çünkü bu zindandan sağ çıkmak neredeyse imkansız. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama birisi şöyle yazmıştı: "Tomb of Horrors'dan hiçbir PC ölmeden sağ çıktık diyen oyuncu varsa ya yalancıdır ya da hile yapmıştır." O yıllarda zindan tasarımı dediğiniz zaman akla gelen şey, her odada savaşacağınız bolca yaratık olmasıydı. Tomb of Horrors bu geleneği bozup, çok az yaratık ve bolca ölümcül tuzak ve bulmacayla zindan tasarımında bir devrim yaptı ve hem bu yüzden hem de zorluğu nedeniyle nesiller boyu herkesi etkiledi. Nitekim Tomb of Horrors bütün D&D basımları için tekrar piyasaya çıkan tek maceradır. Tüm bunları öğrendikten sonra, oynama ihtimaline karşı açıp okumadığım ve kütüphanemin bir köşesinde sakince yatmakta olan bu maceraya sessiz bir saygı duymaya başlamışken, oyuncularım "Şöyle old school tarzı sağlam bir dungeon crawl olsa da oynasak" diye kaşınınca, sinsi bir gülümsemeyle kitabı elime alıp hazırlıklara başladım. Ancak itiraf etmeliyim ki okurken oyuncularım için gerçekten üzüldüm. Şimdi Gygax'in korkunç tasarımıyla dehşet saçacağım oyun gününü heyecanla bekliyorum. Siz de eğer zor ama çok zor bir zindanla oyuncularınızın yeteneğini test etmek isterseniz, seçiminiz kesinlike bu macera olmalı.

One Page Dungeon 2012 Kazananları

One Page Dungeon 2012 yarışmasının kazananları belli oldu, isterseniz buradan hepsini tek bir pdf olarak, isterseniz de aşağıdan teker teker indirebilirsiniz.
KazananKategori
Aaron Frost & Mundi King – Meckwick’s Pair O’DiceBest Dungeon Generator
Aaron Kavli – The Return of the Hecate RoseBest Science Fiction
Alan Brodie – Splashdown in Fiend’s FenBest Science Fantasy
Dale Horstman – The Monastery at Dor AmonBest Library
David Gay – Water Genie vs. Undead Mermaid GladiatorBest Gonzo
Eran Aviram and Aviv Or – One Last TributeBest Tomb
Fco. Javier Barrera – The River of StarsBest Ruin
Gene Sollows – Holy SwordMost Fun
Greengoat – Devil Gut RockBest Theme
Jason “Flynn” Kemp – Sell-Swords of MarsBest Wilderness
Jason Shaffer – The First CasualtyBest 1st Level Dungeon
Jeff Shepherd – Four BrothersBest Riddles
Jerry LeNeave – A King With No CrownBest Temple
Kelvin Green – A Rough Night at the Dog & BastardBest Relationship Map
L. S. F. – Fungal InfectionBest Fungoid
Leslie Furlong – The Faerie MarketBest Situation
Lester Ward – Seven Spindles and a McGuffinBest Modifiable Map
Luka Rejec – Deep in the Purple WormBest Integration of Art and Story
PJ Cunningham – Operation Eagle EyeBest Espionage
Ramsey Hong – The Cave of Kull CoveBest Cave
Roger Carbol – The Tomb of Oddli Stone-SquarerBest Multiple Factions
Roger SG Sorolla – Old Bastard’s BarrensBest New Presentation
The Seven-Sided Die – The Tomb of Nesta the MischievousMost Bountiful
Will Doyle – Tomb of Snowbite PassBest Eye Beams