30 Nisan 2013
Playtester Aranıyor
Pelgrane Press, 13th Age ve Trail of Cthulhu için piyasaya çıkaracağı maceraları denemek üzere playtester oyuncular arıyor. Bu Mayıs ayı için olan bir duyuru ve görünen o ki yayınevi ileride bu tür duyurular yapmaya devam edecek. İlginizi çekerse web sitelerinden yeni duyuruları takip edebilirsiniz.
Google Plus'da RPG Grupları
Bildiğiniz üzere, Hangout üzerinden Roll20 desteğiyle gayet güzel RPG oynanabildiğinden, oyuncuların büyük çoğunluğu sosyal paylaşım sitesi olarak Google Plus kullanmaya başladı. Bu yüzden G+'da oluşan RPG grupları ve oyunun popülerliğinin bir göstergesi olan ve ilgi çekici bir veri olduğunu düşündüğüm kullanıcı sayıları aşağıda.
- 2142 Pathfinder
- 1465 OSR Group
- 1430 Dungeon World
- 1195 Savage Worlds
- 830 Fiasco
- 733 D&D Next
- 653 D&D (4e)
- 634 Swords & Wizardry
- 551 Original D&D
- 549 Dungeon Crawl Classics
- 512 Advanced D&D
- 455 Diaspora
- 437 GURPS
- 365 Shadowrun
- 329 Lamentations of the Flame Princes
- 285 Cyberpunk 2020
- 236 Adventurer Conqueror King
- 225 Durance
- 222 Labyrinth Lord
- 209 Castles and Crusades
- 208 Basic Fantasy
- 143 Talislanta
- 124 Astonishing Swordsmen & Sorcerers of Hyperborea
- 119 Adventures Dark and Deep
- 115 Holmes Basic
- 110 Basic / Expert D&D
- 97 AD&D 2e
- 70 Delving Deeper
Trail of Cthulhu: Out of Space
Pelgrane Press, severek oynadığımız RPG Trail of Cthulhu için bugün bir macera daha çıkardı: Out of Space. 5 maceradan oluşan kitap 184 sayfa ve pdf fiyatı 17 dolar. Trail of Cthulhu kitaplarından alışkın olduğumuz harika kapak ve çizimlerle dolu kitapta, vakit kaybetmemek için oyuncuların kullanabileceği hazır karakterler de mevcut.
29 Nisan 2013
Marvel Heroic RPG
Marvel ve Margaret Weis Productions arasındaki lisans anlaşması ay sonu itibariyle sona eriyor. Bu yüzden Marvel Heroic RPG 1 Mayıs'dan itibaren artık satışta olmayacak. Eğer bu oyun ilginizi çekiyorsa, satın almak için bu son şansınız.
7 Gün RPG Yarışması
EN World, 1000 dolar ödüllü bir RPG yarışması yapıyor. Dün açıklanan yarışmada tek kısıt, 7 gün içinde yani 5 Nisan Pazar gününe kadar oyunun hazır olması. Kaç sayfa olduğu, setting'i vs. hiç önemli değil, sadece iyi bir oyun olsun yeter. Şansınızı denemek isterseniz detaylar şu sayfada.
Pathfinder Society TR
Pathfinder Society TR ismini ülkemizdeki RPG oyuncularının çoğu duymuştur. Bu arkadaşların çabalarını ilgiyle izliyordum fakat detaylar hakkında fikrim yoktu ve merak ediyordum. Facebook'da bu topluluğun başındaki isimlerden Can Sungur'a rastlayınca kendisini soru yağmuruna tuttum, Can da sağolsun beni kırmayarak organizasyonlarından, yaptıklarından ve amaçlarından bahsetti.
RPG Delisi: Can öncelikle seni biraz tanıyalım, RPG'ye nasıl başladın?
Can Sungur: 1999 yılında başladım. O zamanlar Yüzüklerin Efendisi ve Ejderha Mızrağı okuyordum. Level'da da Ali Aksöz'ün köşesini okuyordum, oradan öğrendik FRP filan gibi kelimeleri. Uzun zaman yatırımı yaptığım ilk rol yapma oyunu Baldur's Gate 2: Shadows of Amn olmuştu. 200 saatlik oyun süresi olan oyunu 6 kere filan tümüyle bitirdim sanırım, HEX editlerine kadar girmiştim. Sonra küçük bir grup ile AD&D kitaplarını alıp başladık, başladığımdan beri "Hep GM olan adam" oldum, İngilizce'min çok iyi olmasının da payı var bunda.
RPG Delisi: İçinde bulunduğun organizasyon sebebiyle Pathfinder'ın senin için özel bir oyun olduğunu varsayıyorum. Pathfinder'la tanışıklığın nasıl oldu ve neden bu oyuna odaklandın?
Can Sungur: Dediğim gibi, AD&D'ye 1999 yılında başladım, tam öğrendik, anladık, İngilizce'sini çözdük filan derken, küt! D&D 3 çıktı. D&D 3 (3.5) benim açık ara en çok oynadığım, oynattığım sistem, 8 yıl emeğim var. Wizards of the Coast 4'e geçtiğinde ben 4'e geçmedim, onun yerine Dungeon ve Dragon dergileriyle 3.5'a çok katkısı olan Paizo'nun yeni projesini takip ettim. Burada da bir parantez açıp, pazarlama sektöründe çalışan bir profesyonel olarak belirtmek isterim, D&D 4th kötü bir sistem değildi, ancak yanlış kitleye, yanlış satış stratejisi ile 'pazarlanan' bir ürün oldu. Pazarlama konusu RPG dünyasında zaten başlıbaşına yeni.
RPG Delisi: "RPG dünyasında Pazarlama" araştırmak için ilginç bir konu olabilir gerçekten. Peki Paizo'ya olan sevgin neden?
Can Sungur: Paizo'da çalışan ekibe, yaptıkları işlere, çıkarttıkları sonuçlara büyük saygım var. Hem kitlelerini tanıyorlar, hem oyunu tanıyorlar. Mesela Paizo'nun CEO'su, daha önce TSR kuran ortaklardan birisi. TSR'dan sonra da White Wolf'un kurucu ortaklarından birisi olmuş. Oradan da Paizo'ya geçti. Aynı şekilde oyun tasarımcıları Jason Buhlman, 3rd edition ve 3.5'ta büyük emeği olan bir isim, Skip Williams ve Monte Cook'un sonraki nesli. Temiz ve uyarlanabilir kurallar yazıyor.
RPG Delisi: TR ayağına geçmeden önce global anlamda Pathfinder Society'den bize bahseder misin?
Can Sungur: Pathfinder Society'nin hikayesi ilginç aslında. Pathfinder RPG kuralları piyasaya çıktığı dönem, D&D 4th ile aynı dönem. İnsanlar sistem değiştirip değiştirmemekte kararsız. "Lan yeni sisteme mi geçsek, eskisi iyi aslında" noktasında, Pathfinder RPG open beta yaptı. Open beta'ya 10.000 kişi katıldı, Pathfinder RPG kuralları Paizo'nun vizyonuyla crowd-sourced üretildi. E kitap piyasaya çıkınca ne yapacaksın bu 10.000 kişiyi? Bir de, bütün meşhur dünyalar WotC'a lisanslı, nerede oyun oynayacak bu 10.000 kişi? Hali hazırda var olan community dağılmasın diye, eskinin Living Greyhawk sistemine çok benzer bir sistem oluşturuldu, Golarion isminde bir dünya yaratıldı, bu dünyada toplu oyunlar başladı. Şu anda Pathfinder Society 75.000'in üzerinde oyuncusu olan dev bir MMO gibi. 5 sezondur yayınlanan 200'ün üzerinde hazır senaryosu var, bunlar MMORPG oyunlarındaki 'instance'lar gibi. GM alıyor hazır senaryoyu, ekibe oynatıyor. Ekip başarırsa ödüllerini ilerki oyunlarda kullanmak için alıyorlar. Yaşayan, oynayan, birlikte gelişen bir topluluk oluşuyor.
RPG Delisi: Peki Pathfinder Society TR nasıl başladı? Senin bu organizasyondaki görevin nedir?
Can Sungur: İlginç bir saptamamdan bahsedeyim: Türk oyuncusu muhafazakar, dışa kapalı, hayal gücü gerektiren bu oyunda -inanılmaz şekilde- yeniliğe de kapalı. Hem hayal gücü yüksek bir hobi ile uğraşıp, hem de bu kadar azılı muhafazakar kafalara 4 yıldır inanamıyorum. Benim Türkiye'de dahil olduğum ilk organizasyon Wizards of İstanbul oldu, şimdi Merlin'in Kazanı'nda editör olan arkadaşım Mert Günhan ile beraber giriştik bu buluşmalara. Güzel de oldu, başarılı, hala devam ediyor. O zamanlar da nWoD'un ve Pathfinder'ın global projelerine dahil olmak için iletişime geçtik. Gel gelelim White Wolf battı, Paizo ise global açılımlarla ilgilenmiyordu. Yani kısmet 2012'ye kaldı. Geçen Mayıs ayında, şimdi Koç Üniversitesi ve İstanbul'da Venture-Lieutenant olan, kendisi de bir 'rpg delisi' olan Mustafa Yılmaz "Ya ben bu Pathfinder Society'ye başvuracağım" dedi. "Ben uğraştım daha önce, sallamıyorlar bizi" dedim, umutsuzluğa kapılmıştım. "Bana ne, ben yine de açacağım oyun" dedi. Ki öyledir o, enerjisi başkadır. Mustafa oyun açınca, Paizo'dan mail geldi "Aaa Türkiye'de RPG oynayanlar mı var? Gel Pathfinder Society olsun orada" diye. Mustafa ile konuştuk, Pathfinder kültürüne daha hakim olduğumdan benim VC olmamı teklif etti sağolsun. Şimdi Mustafa Yılmaz, Yücel Okçu ve ben, üç kişi PFSTR İstanbul ekibiyiz. Ankara'da da bir VL'imiz oldu, Ahmet Bilal Arpa. Bizlerin görevi, Türkiye'de oynanan PFS oyunlarını modere etmek. Oyuncu ve GM'lere kurallarda, karakter yapımında, senaryo okumakta yardımcı olmak. Bir nevi moderatör/hakem komitesi gibiyiz.
RPG Delisi: Türkiye'deki RPG muhafazakarlığı beni de çok şaşırtıyor. Yeni oyun haberlerini takip etmekte zorlanırken, ülkemdeki convention'larda hiç yeni oyun görememek üzücü. Bu arada bahsettiğin VC/VL kavramları nedir, bunları daha önce duymadım?
Can Sungur: Aslında "Pathfinder Society Yetkilisi" demek. Burada esprili makamlarımız var. Pathfinder Society, aslında Golarion dünyasında da var olan bir organizasyonun ismi. Star Wars'daki Jedi'lar gibi düşün. Biz de oyunlarda yetkili olduğumuz için, Society içerisindeki hayali mevkileri bize de veriyorlar. Venture Captain, bütün bir bölgede Pathfinder Society'nin operasyonlarından sorumlu kişidir. Venture Lieutenant'lar ise bölge Captain'ına bağlı, daha dar yetki alanlarına sahip, ancak Captain kadar yetkili kişiler. Güzel, ilginç title'larımız var bu sayede :)
RPG Delisi: Yani sadece İstanbul ve Ankara'da etkinlikleriniz oluyor, doğru mu?
Can Sungur: Evet, şu anda resmi oyunlar İstanbul ve Ankara'da oluyor. İzmir'de de Kule Sakinleri'nde dostlarımız var, onlar da ara ara PFS oyunları açıp bağımsız olarak raporluyorlar ancak bir bölgede PFS yetkili olması için bazı şartlarımız var. Şu anda Trabzon, Konya ve Gaziantep'de üniversite kulüplerinde genç arkadaşlarım var, onlar da PFS ile ilgililer, kendi okullarında bu etkinlikler başlasın istiyorlar. Hepsine de yazdığım gibi, bu işte kendi kendinin patronu olmak önemli. Eğer 15 günde bir düzenli olarak 3 masanın eş zamanlı oynadığı PFS oyunları yaratabilirsen, düzenli devam edilirse, organizasyonu başlatan arkadaşın adını Amerika'ya iletiyorum, global yetkililer listesine ekleniyor, HeroLab ve PFS senaryoları ücretsiz eline ulaşıyor, Paizo'nun beta proje forumlarına giriyor, ailenin bir parçası oluyor. Yani kendi okulunda, üniversitesinde, atıyorum yurdunda, sitesinde, kafesinde, çok isterse şirketinde resmi PFS yetkilisi olabilir bir kişi. Tek yapması gereken 15 günde bir 3 PFS GM'ini bir araya getirmek. Elbette RPG kültürünün az geliştiği, tüm kaynakları yabancı dilde olan, RPG'den haberi olsa bile kurallı/tertipli oyun oynatma ahlakına sahip GM sayısı çok çok düşük Türkiye'de. O yüzden bu çaba zor bir çaba. Dediğim gibi, belli bir yaş üstü GM'ler ya ortamların leş tavırlarından sıkılıp kabuklarına çekildiler bu ülkede (ki bu benim için de geçerlidir) ya da zaten yeniliklere açık olmayacak kadar dar görüşlüler, onları zaten geç. Bu yüzden ben eskilerden değil, yeni arkadaşlardan umutluyum. Global bir etkinliğin parçası olmanın, yabancı dilde bütün dünya ile iletişimde olmanın, organizasyon yetkisi almanın keyfini anlıyorlar. Sokrates'in dediği gibi, "Büyük değişimler eskileri eğiterek olmaz, eskiler ölünce yeniler gelir."
RPG Delisi: Paizo size bu bahsettiklerin haricinde herhangi bir destek veriyor mu?
Can Sungur: Kitap, zar, küçük ejderha yumurtaları göndermiyor. Pathfinder Society'de oynatılan senaryoların normalde 2-3 dolar civarında sembolik ücretleri vardır, onları hem biz ücretsiz alıyoruz, hem de katılımcılara ücretsiz verilmesini sağlıyoruz. Bir de HeroLab yazılımında ücretsiz kullanım sağlıyorlar. Düşünüyorum da, çok bir yardımları olmuyor aslında! Ama motivasyon işinde çok iyiler! :)
RPG Delisi: Bu resmi oyunlara her isteyen ve her seviyede oyuncu, mesela RPG'yi duymuş ama hiç oynamamış birisi de katılabiliyor mu?
Can Sungur: Elbette. Wizards of İstanbul'da da "yeni başlayanlar için" derdik, şimdi de aynı şeyi söylüyorum. Oyuncularımızın çoğu çok yeni, rol yapma oyunları ile ilk kez tanışan oyuncular. Kimisi PFS müdavimi oluyor, kimisi 3-4 oyun gelip anlıyor ne olduğunu, kendi arkadaş grubunu toplayıp evine dönüyor, kimisi tanıştıklarıyla muhabbet arasında başka sistemleri öğrenip onlara geçip yapıyor. Hatta ilk başlarda bazı deneyimli oyuncular ile aramızı bozduk bu yüzden. Etkinliklere gelip "Oyuncular kötü, GM'ler kötü" diye yakınanlar oldu. Herkese açık etkinlik yapıyoruz, kapıya "Zenciler ve köpekler giremez" yazacak değiliz. İnsanların öğrenmesine, hata yapmasına izin vermezseniz, kılavuzluk etmezseniz, bize sadece gölge ediyorsunuz dedik. Küsen oldu, "o açıdan haklısınız" diyerek abilik eden oldu. Ama dediğim gibi, bizim için kıymetli olanlar yeni başlayanlar, ilk öğrenenler.
RPG Delisi: Metucon'da Pathfinder Society TR masalarını gördüm ve organize hareket edilmesi çok hoşuma gitti, diğer convention'lara da bu şekilde destek veriyor musunuz?
Can Sungur: Bu sorunun cevabı da ilginç olacak ama çok sorulan ve yanlış anlaşılan bir konu, o yüzden teşekkür ederim. Türkiye'de PFS oyunu oynatmayı seven GM'ler var. Türkiye'de PFS oyunlarını koordine eden yetkililer de var. Ancak bu insanlar Warhammer Space Marine'ler gibi tek bayrak altında uygun adım yürüyen insanlar değiller. Eğer GM'ler bir etkinliğe gitmek ister, kendi aralarında anlaşırlarsa, etkinliklerde 3-4 masaya kadar çıkabiliyorlar. Bazı etkinlikler ise GM'lerin ilgisini çekmiyor, gitmiyorlar. Bu konuda biz PFS yetkililerinin bir yetkisi ya da forsu yok. Bir de bizimle irtibatı doğru yönetmek konusunda İzmir ve Ankara'daki etkinlikleri yapan arkadaşlara da teşekkür ediyorum, zaman ayırıp PFS'nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını anlamaya çalıştılar, bizi ve GM'lerimizi uygun şekilde çağırdılar, organize olmamıza da destek oldular. Güzel etkinlikler oldu İzmirCON'da da, METUCON'da da. İstanbul'lu insanların ise kafaları bir başka, herkese "onun bunun adamı" etiketi yapıştırmayı seviyorlar... O da başka bir konu zaten.
RPG Delisi: Son olarak, klişe bir soru olacak ama genel olarak ülkemizdeki RPG camiasından da bahsettiğimiz için fikrini merak ediyorum; gelecekte Türkiye'de hem RPG'yi hem de PFS'yi nerede görüyorsun?
Can Sungur: Gelecekte Türkiye'de RPG konusunda öyle büyük değişimler beklemiyorum. Bunun iki sebebi var, bir işi bilenler, bir de yeni yetişenler. Dediğim gibi, işi bilenler ya öğetmeyi sevmeyen, egosuna saplanmış insanlar, ya da bir şekilde sosyalleşmekten ağzı yanmış, kendini geri çekmiş insanlar. Dar kafalının zaten kendine de, annesine babasına da faydası yok. Diğer taraftan RPG kültürüne sahip, iyi GM az bulunan bir şey, üstelik de kendisini biliyor iyi GM. Ortamlarda ergen egosuyla uğraşmak yerine 5 arkadaşı ile uzun, güzel oyunlar oynamayı tercih ediyor. Yeni yetişen, yeni öğrenen arkadaşlara gelirsek, burada 4 yıldır tanıştığım yüzlerce Türk RPG'ci arasında gördüğüm bir trend var. İnsanlar cemaatleşmeyi seviyorlar, kendilerinden yaşça büyük bir 'emektar abi' bulup onun kuyruğuna takılmaya çok meraklılar. O ne derse o, o neyi oynatıyorsa o iyi, neyi yeriyorsa o kötü. Kendi düşüncesini geliştiremeyen, akıl tembeli gençlerden de bir ümidim yok o yüzden. Kendi işim dahilinde çok iş görüşmesi yapıyorum, kariyer avcılığı yapmam gerekiyor. Y jenerasyonu tümüyle böyle, ancak bu kadar bilgisayar oyunlarının içinde, fantastik dünyalarla ufkunu açmış zihinler bile bu kadar fikir tembeliyken, vay arkadaş, vay vay vay diyorum... Pathfinder Society'te gelirsek, biz kendi çapımızda bu trendi değiştiriyoruz. Anadolu'daki ekipler ile iletişim halindeyiz. Yeni GM'lere ve yeni oyunculara açığız. Saygı duyuyoruz, hata yapmaya izin veriyoruz, buyursunlar. Hazır senaryo oynatıldığı için yeni GM'ler önce oynayıp öğreniyorlar, sonra kendileri oynuyorlar mesela. Bunun dışında, okuyan, öğrenen, global projeleri takip eden genç arkadaşlar da var. Bu arkadaşların sayısı zamanla artmıyor, bizim dönemimizde 15 emek veren varsa, gelecekte de 15 emek veren olacak. Benim tek istediğim, Pathfinder Society ile bizim başlattığımız 'Standart Oyun' çerçevesinde daha çok insanın işin ahlakını öğrenmesi, hikayeciliği, oyun mekaniklerini anlamasıdır.
RPG Delisi: Can sayende Pathfinder Society TR'yi tanıdık. Ben de bu sohbetten çok keyif aldım. Bizlere vakit ayırdığın için teşekkürler.
Can Sungur: Ben teşekkür ederim.
27 Nisan 2013
Steve Jackson Games'in 2012 Raporu
RPG dünyasının eski kurtlarından Steve Jackson Games 2012 faaliyet raporunu hissedarlarıyla paylaştı. Eğer oyunların iş dünyasına ilginiz varsa veya bir oyun firmasının geçtiğimiz yılda neler yaptığını başarılarıyla ve başarısızlıklarıyla okumak isterseniz rapor burada. Şahsen okumaktan haz aldım ve yazılanları (özellikle öz eleştiri kısımlarını) ilginç buldum.
World of Darkness - İndirim!
White Wolf ve Onyx Path tüm World of Darkness kitaplarında %20 indirim yaptı. PDF'lerde geçerli olan ve 3 gün sürecek bu indirimden faydalanmak isterseniz şu adresteki kitapları inceleyebilirsiniz.
26 Nisan 2013
Mutant Future
Mutant Future, Goblinoid Games tarafından yayınlanan post-apocalyptic bir OSR oyunu. Özellikle Gamma World hayranlarını mutlu edecek bol mutant'lı bu oyunu resimsiz/ücretsiz ve resimli/ücretli edinebilirsiniz. The Savage Afterworld ise kendini Mutant Future'a adamış ilgi çekici bir blog. Bu blog geçtiğimiz günlerde bir sayfasını, yayınlanmış tüm Mutant Future ürünlerine ayırdı. Maceralardan setting'lere uzanan ve sürekli güncellenecek bu güzel listesi şu sayfada bulabilirsiniz.
Adventurer Dungeon-Building Dice Set
Sevdiğim sitelerden Think Geek'de satılan "Adventurer Dungeon-Building Dice Set", beş adet d6'dan oluşan bir ürün. Zarların yüzleri farklı zindan bölmelerini gösteriyor ve siz de bu zarları atarak tamamen rastgele bir şekilde zindan yaratabiliyorsunuz. Böylece macera sadece oyuncularınıza değil, size de sürpriz oluyor. 20 dolarlık fiyatı sizin için uygunsa şu adresten satın alabilirsiniz.
25 Nisan 2013
Lost Magic Yarışması Sonucu
Size geçtiğimiz ay Lost Magic isimli yarışmadan söz etmiştim. Yarışmayı kazanan Portal Jaunt adlı büyünün ayrıntıları aşağıda:
Portal Jaunt
By Jeff Lee
School conjuration (teleportation); Level sorcerer/wizard 3
Casting Time 1 standard action
Components V/S/F (A small brass key)
Range medium (100 ft. + 10 ft./level)
Effect one door becomes a portal to another within range
Duration 1 round
Saving Throw none; Spell Resistance no
By touching a door or gate with your focus, you turn it into a one-way portal to another such door within the spell’s range. This spell works with any crafted door, doorway, archway, or other artificial opening. It will not work with natural or accidental openings such as cave entrances or cracks in walls. You must be aware of your destination’s location or have line of sight to it. Upon completion of the spell, the door touched opens, revealing a shimmering image of the location beyond the door designated as the destination. You may then step through the door, emerging instantly out of the destination door. Alternately, you may allow one other willing creature to pass through the portal instead. Anything you carry moves through the door with you, including other creatures, willing or unwilling. For purposes of the spell, any locks, bars, or magical effects such as arcane lock are rendered ineffectual for the spell’s duration. You may only travel to a side of the door you can see or have physically been to in the past (divination effects such as clairvoyance count as seeing). Once you or a willing creature passes through, both doors then shut, ending the spell. If you or another creature do not move through the portal within 1 round, the spell ends.
Portal Jaunt
By Jeff Lee
School conjuration (teleportation); Level sorcerer/wizard 3
Casting Time 1 standard action
Components V/S/F (A small brass key)
Range medium (100 ft. + 10 ft./level)
Effect one door becomes a portal to another within range
Duration 1 round
Saving Throw none; Spell Resistance no
By touching a door or gate with your focus, you turn it into a one-way portal to another such door within the spell’s range. This spell works with any crafted door, doorway, archway, or other artificial opening. It will not work with natural or accidental openings such as cave entrances or cracks in walls. You must be aware of your destination’s location or have line of sight to it. Upon completion of the spell, the door touched opens, revealing a shimmering image of the location beyond the door designated as the destination. You may then step through the door, emerging instantly out of the destination door. Alternately, you may allow one other willing creature to pass through the portal instead. Anything you carry moves through the door with you, including other creatures, willing or unwilling. For purposes of the spell, any locks, bars, or magical effects such as arcane lock are rendered ineffectual for the spell’s duration. You may only travel to a side of the door you can see or have physically been to in the past (divination effects such as clairvoyance count as seeing). Once you or a willing creature passes through, both doors then shut, ending the spell. If you or another creature do not move through the portal within 1 round, the spell ends.
24 Nisan 2013
The House of R'lyeh
Chaosium sessiz sedasız bir şekilde harika kitaplar çıkarmaya devam ediyor. H.P. Lovecraft'in Pickman's Model, The Haunter of the Dark, The Hound, Arthur Jermyn ve The Nameless City hikayelerindeki olaylardan esinlenen beş adet Call of Cthulhu senaryosunun bulunduğu The House of R'lyeh pdf olarak piyasaya çıktı. Bu senaryoları ayrı ayrı oynatabileceğiniz gibi, birbirine bağlayıp uzun bir campaing haline de getirebilirsiniz. Eğer 224 sayfalık bu kitabı pdf yerine basılı halde istiyorsanız, biraz daha beklemeniz gerekecek çünkü Chaosium artık kitapları öncelikle pdf formatında satmaya başladıktan bir süre sonra basıma geçiyor.
Chaosium'da İndirim
Chaosium'da 28 Nisan tarihine kadar tüm kitaplarda %30'a varan indirimler var. Bu indirim, orjinal pdf/kitap alarak Chaosium'a desteğinizi göstermek için iyi bir fırsat olabilir.
Hayalimdeki Convention Oyunları
"Metucon'da hiç yeni oyun yoktu" diye şikayet ederken bir yandan da düşündüm, yeni oyun olarak neleri görmek isterdim diye. İşte bir con'da RPG listesinde görürsem heyecanlanacağım oyunlar:
- Dungeon World - Son zamanların popüler oyunu.
- Dungeon Crawl Classics RPG - OSR ile modern kuralların mükemmel birlikteliği.
- Fiasco - Yer yerinden oynadı, n tane taklidi çıktı, olmazsa olmaz.
- Swords & Wizardry - En sağlam OSR.
- Labyrinth Lord & Barrowmaze - Her con'a bir mega-dungeon şart.
- Kuro - Japon korku kültürünün oyun dünyasına futuristik bir yansıması.
- Delta Green - Tüm RPG'ler içinde review'ları en yüksek oyun.
- Adventurer Conqueror King - Biraz da kral olalım.
- Dead of Night - B Movies hayranları için.
- Epoch - Bir diğer korku filmi tabanlı oyun.
- Cyberpunk 2020 - Tamam bu eski bir oyun ama çok güzel.
- Edgerunner - Yerli ve umut vaadeden bir oyun.
- Kara Zar - Üzerinde ciddi şekilde çalışılmış bir diğer yerli oyun.
- Kult - Efsane korku oyunu.
- Fading Suns - Eski ama denenmesi gereken bir oyun daha.
- Other Dust - Post-apocalyptic lezzet.
- Stars Without Number - Bu sci-fi oyunu her GM bir kez oynatmalı.
- Survivors of the Fire - Bir post-apocalyptic oyun daha.
- Technoir - Farklı bir cyberpunk lezzeti.
- Diaspora - Bu da farklı bir sci-fi tadı.
- Unknown Armies - Yine eski fakat kıymeti bilinmeyen leziz oyunlardan.
- Rotworld - Zombisiz bir convention olur mu?
Tamam, aralarda birkaç eski oyun var ama yine de şu listedeki her oyunu incelemenizi öneririm. Yeni ve farklı oyunları masalarımıza getirmek hepimizin oyun vizyonunu geliştirecek, bu da oyunlarımızı daha zevkli hale getirecektir.
22 Nisan 2013
Metucon 2013'ün Ardından
20-21 Nisan tarihlerinde ODTÜ kampüsünde gerçekleşen Metucon, geçen seneye göre çok daha kalabalıktı. Organizasyon kusursuzdu ve ODTÜ BKFT üyesi arkadaşlar canla başla, her masayla teker teker ilgilenerek bu işlerin nasıl yapılması gerektiğini gösterdiler. Kendilerini gönülden tebrik ediyorum. Bu arada fotoğraflara tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz. Fotoğraf demişken, her yeri çekmeye çalışırken BKFT'nin ön masasını çekmemişim, tüh.
Pathfinder Society TR birkaç masa ile Metucon'a çıkarma yapmıştı. Özellikle Cumartesi günü RPG masalarında boş yer yoktu. RPG camiasının eski kurtlarından yeni nesile, her masada farklı yaştan oyuncuların çeşitli oyunları oynadığını görmek benim için çok güzel bir duyguydu.
Metucon artık sadece bir RPG Con olmaktan çıkmış ve bir alt kültür con'u haline gelmiş. Bu katılımı arttırdığı gibi, ortamı da gayet renklendirmiş. Bir kenarda çeşitli bilgisayar oyunları oynanırken, diğerinde insanlar bir stand'daki minyatürleri inceliyordu.
Metucon'da çeşit çeşit stand olmasına rağmen maalesef hiç RPG kitabı yoktu. Zar da sadece Genco'nun sahibi olduğu Oversoul'un stand'ında mevcuttu, hem de en güzel zar olan Chessex satılıyordu. Gordion Games bu sene de board oyunlarıyla Metucon'a renk katmıştı.
Bu senenin konsepti AI olduğu için, masa numaraları yukarıda sağdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi küçük elektronik devreler şeklindeydi. Bunlarla teker teker uğraşan arkadaşları da tebrik ediyorum. Fakat piller Pazar günü tükenmişti :)
İthaki Yayınları ve Marmara Çizgi Metucon'un sponsorlarındandı. Bu sayede katılımcıların indirimli kitap alma şansı oldu. Red Bull da sponsor olduğundan, kostümlü partinin ertesi günü katılımcılar kafein ihtiyacını gidermekte zorlanmadı. Ortamda benim açımdan tek sıkıntı, sigara içilmesiydi. Özellikle kalabalık olan Cumartesi gününün sonlarına doğru artık dumandan ciğerlerim yanıyordu.
Oyunlar belki biraz daha erken başlasa iyi olabilirmiş, başlama saati 12:00 olarak belirlenmesine rağmen, çok az oyun vaktinde başlayabildi. Bir diğer nokta ise, RPG'lerde neredeyse hiç yeni oyun bulunmamasıydı. Masalarda hala 2nd Ed. Ravenloft, Vampire the Masquerade gibi oyunlar oynanıyordu. Ülkemizde yeni çıkan oyunlar ya takip edilmiyor ya da ilgi görmüyor.
Ankara dışından gelen katılımcıların çokluğu da beni şaşırttı. Bu da Metucon'un ne kadar başarıyla gerçekleştirildiğinin bir göstergesi. Bu sene BKFT'deki arkadaşlar çıtayı biraz daha yükseltmişler ve sonraki seneyi iple çektiğimi söylemem lazım. 2014'de yeni ve farklı RPG'lerle dolu bir Metucon'da görüşmek ümidiyle. Son sözü Manowar hayranı bir arkadaş duvara yazmış, benim başka bir şey dememe gerek kalmamış:
19 Nisan 2013
RPG Delisi 1 Yaşında
2012 yılının başlarında, uzunca süredir oyun grubumuzla bir araya gelemiyorduk ve yeni kitaplardan ve oyunlardan habersizdik. Elimizde hala yıllar önce aldığımız oyunlar vardı ve bu hobinin büyük ihtimalle ölmüş olduğunu düşünüyorduk. Üzerimizdeki ölü toprağı, "acaba yeni oyunlar neler, camiada ne olup bitiyor?" diye merak ettiğim bir gün yavaş yavaş kalkmaya başladı. Artık her gün yeni kitaplar ve oyunlarla ilgili haberler okuyor, bu hobinin aslında ne kadar canlı olduğuna hayret ediyor ve öğrendiklerimi heyecanla oyun grubumdaki arkadaşlarıma e-mail ile gönderiyordum. Okuduğum çoğu şey blog'lardandı ve sonunda bir gün bu haberleri e-mail atmak yerine kendi blog'umda paylaşsam nasıl olur diye düşündüm. Böylece 19 Nisan 2012 tarihinde RPG Delisi ilk post ile dünyaya geldi ve bugün de 1 yaşını doldurdu. Bu bir yılda, bununla birlikte 227 yazı yazmışım ve 18.000'den fazla sayfa gösterimi olmuş. Öncelikle bana desteklerini esirgemeyen sevgili eşim ve oyun grubum başta olmak üzere, burayı takip eden, facebook'da grubumuza dahil olan, post'ları like eden, paylaşan ve yorum yazan siz okuyucularıma çok teşekkür ediyorum. Burada RPG ile ilgili haberleri yazmak, yeni oyunları duyurmak beni her seferinde çok heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor. Sizlerin desteği burayı ayakta tutan yegane şey ve bu destekle daha uzun süre bu hobiyle ilgili yenilikleri birlikte takip edeğimizi umuyorum. Haftasonu Metucon'da görüşmek üzere...
18 Nisan 2013
S&W Blog'larından Seçmeler
Dünkü Swords & Wizardry Appreciation Day sayesinde 130'dan fazla blog'da S&W ile ilgili yazıldı, çizildi, konuşuldu. Bunların hepsini 2000coppers sitesinde bulabilirsiniz. Bu arada dün kendi yazımda S&W SRD sitesinde online olarak tüm kurallara erişebildiğinizi eklemeyi unutmuşum. Dünkü yazılardan seçtiklerim aşağda:
Maceralar:
- Catacombs of Corruption
- Plague-Stricken Halls
- The Tower of the Red Angel
- The Forbidden City of the Black Idols
- Taglar's Tomb
- Screams Without Faces
Campaign:
- Mu: Notes For A Lovecraftian Fantasy Campaign Setting
Class:
- The Witch
- The Barbarian
Magical Item:
- Sword of Wizardry
Yaratıklar:
- The Monster Mash Rehash
Diğer Yazılar:
- Pit Traps Table
- DCC RPG's Funneling System for Swords & Wizardry
- Expand Your Swords & Wizardry Toolbox with the DCCRPG
- A Higly Opinionated Comparison of Swords & Wizardry
- Swords, Wizardry and Firearms!
- Swords And Wizardry Is The Rosetta Stone of the OSR
- On Initiative and Combat
- Why play Swords & Wizardry?
- Is Swords & Wizardry The One?
O kadar blog yazısının içinde atladığım güzel yazılar olabilir, eğer rastlarsam bu listeye ekleyeceğim.
Maceralar:
- Catacombs of Corruption
- Plague-Stricken Halls
- The Tower of the Red Angel
- The Forbidden City of the Black Idols
- Taglar's Tomb
- Screams Without Faces
Campaign:
- Mu: Notes For A Lovecraftian Fantasy Campaign Setting
Class:
- The Witch
- The Barbarian
Magical Item:
- Sword of Wizardry
Yaratıklar:
- The Monster Mash Rehash
Diğer Yazılar:
- Pit Traps Table
- DCC RPG's Funneling System for Swords & Wizardry
- Expand Your Swords & Wizardry Toolbox with the DCCRPG
- A Higly Opinionated Comparison of Swords & Wizardry
- Swords, Wizardry and Firearms!
- Swords And Wizardry Is The Rosetta Stone of the OSR
- On Initiative and Combat
- Why play Swords & Wizardry?
- Is Swords & Wizardry The One?
O kadar blog yazısının içinde atladığım güzel yazılar olabilir, eğer rastlarsam bu listeye ekleyeceğim.
Hangout
Sizlere daha önce özellikle yurtdışındaki oyuncuların Google Plus'un videolu chat özelliği olan hangout'u yoğun bir şekilde oyun amaçlı kullandığından bahsetmiştim. Biz de arkadaşlarla daha önce hangout denemeleri yapmış ancak hiç oyun oynamamıştık. Nihayet herkes gerekli şeyleri tamamlayınca son bir haftada birkaç oyun denemesi yaptık ve sonuç: Hepimiz hayran kaldık! Aramızda teknolojiye en dirençli arkadaş bile artık hangout'un masabaşında toplanmaktan daha iyi olduğunu düşünüyor. Aslında yukarıda ekran görüntüsünün bulunduğu ilk oyun biraz sancılı geçti ve kimsenin artık hangout'u istemeyeceğini düşünüyordum. Akşam 21:00'de toplanmıştık ve 23:30'da biten hangout'ta aslında toplam oyun süresi yarım saatten biraz fazlaydı. Geri kalan zamanı teknik sorunları aşmaya çalışmakla geçirdik. Üstelik DM bendim ve senaryoya sıfır hazırlık yapmıştım. Fakat ertesi gün diğer oyuncuların çok keyif aldığını öğrenince -artık teknik sorunları aşmanın yollarını da bildiğimizden- sonraki akşamlarda birkaç deneme daha yaptık ve hepimiz çok eğlendik. Uzunca bir süredir vakit bulup biraraya gelemeyen grubumuz, bir haftada birden fazla oyun oynamıştı ve artık mail'lerde en önemli konu sonraki oyunun hangi gün olacağı ve hangi oyunun oynanacağıydı. Eğer siz de oyun grubunuzla toplanmakta sıkıntı yaşıyorsanız, farklı şehirlerde veya ülkelerdeyseniz, hangout'a bir şans vermenizi tavsiye ederim. İhtiyacınız olanlar şunlar:
- Google Plus hesabı.
- Roll20 hesabı.
- Webcam.
- Mikrofonlu bir kulaklık.
Yukarıdaki teknik ihtiyaçların haricinde opsiyonel olan, oynayacağınız oyunun kitabı. Zara bile ihtiyacınız yok çünkü bunu Roll20 ile hallediyorsunuz. Basitce özetlemek gerekirse; bir hangout açıp arkadaşlarınızı davet ediyorsunuz. Hangout'un içinde app olarak Roll20'yi bulup aktif hale getiriyorsunuz. Hangout'taki herkes kendi Roll20 hesabıyla app'a giriş yapıyor ve oyun başlıyor. Roll 20'yi etkin kullanabilmek için özellikle oyun yöneticisinin bazı dokümanları okuyup tutorial'ları izlemesi çok faydalı olacaktır ancak biz sadece zar ve beyaz tahta için kullandık şimdiye kadar ve bu bile bizlere yetti. İlk hangout'ta bizlerin de başına geldiği gibi teknik bazı sıkıntılar yaşamanız kaçınılmaz ama bu hevesinizi kaçırmasın. Hangout oyun konusunda her açıdan çok başarılı ve tüm oyunculara gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
17 Nisan 2013
Swords & Wizardry
Bugün 17 Nisan, Swords & Wizardry Appreciation Day. Bu yüzden bugünkü yazım, bugüne değer veren diğer 138 blog gibi bu güzel oyun hakkında olacak. Swords & Wizardry (Bundan sonra S&W olarak geçecek) Matt Finch tarafından OGL kuralları ile yazılmış bir retro-clone, yani bir OSR oyunu. OSR oyunları diğerlerinden ayıran farklardan daha önce bahsetmiştim. O yazıda bahsi geçen, OSR oyunların kutsal metni Quick Primer for Old School Gaming'in yazarının da Matt Finch olduğu dikkatinizi çekecektir. S&W
dünyasına ilk adım attığınızda ortalık biraz karışık görünebilir. Ürünleri ücretsiz indirip satın alabileceğiniz birden fazla web sayfası ve 3 farklı kural kitabı biraz karışıklık yaratıyor, bu yüzden öncelikle ne nedir bir öğrenelim. Eğer sabırsız biriyseniz ve bir an önce oyuna hızlı bir başlangıç yapmak istiyorsanız Swords & Wizardry Quick Start kitapçığını ücretsiz indirerek oyun hakkında bir fikir edinebilirsiniz. S&W yolculuğumuzun ilk adımı Mythmere Games'in web sitesi swordsandwizardry.com. Burası Matt Finch'in kendi sitesi ve buradan kural kitaplarının ilk iki edition'ını ücretsiz indirebiliyoruz. İlk edition solda kapağını gördüğünüz White Box olarak geçiyor. Bu edition'ı ister pdf, ister rtf dosyası olarak indirebilirsiniz. Bu aşamada S&W'nin en önemli özelliklerinden birisinden bahsetmem gerekiyor. S&W aslında size bir oyunun çerçevesini veriyor. Siz ve oyuncularınız halihazırda verilen kurallardan memnunsanız bunları kullanmaya devam ediyorsunuz. Fakat kuralları biraz modifiye etmek isterseniz, S&W tam bu işe uygun bir oyun ve size pdf'lerin yanısıra rtf dosyalarını vermesinin amacı da tam olarak bu zaten. Matt Finch oyunu istediğiniz gibi değiştirip kendi
zevkinize uygun hale getirmeniz konusunda sizi adeta teşvik ediyor. White Box, ilk çıkan D&D'nin temel kural kitaplarını kullanıyor. Çok basit kurallar, çoğunlukla d6 kullanan hızlı ve kafa karıştırmayan bir sistem. Basit olması oyunun güzelliğinden ve kitaba gösterilen özenden şüphe duymanıza yol açmasın, 72 sayfalık bu pdf'i okumak gayet keyifli. Yine de biraz daha geniş kurallar isterseniz, ilk D&D için çıkan bazı ek kitaplardaki kuralları da bünyesinde bulunduran ve yine ücretsiz olan Core Rules'u deneyin. Bu kitap White Box'ın iki katı büyüklüğünde, yine hem pdf hem de rtf formatında ve 146 sayfa. Bu edition, çoğu GM ve oyuncu için gayet tatminkar olacaktır. Kitabın tasarımı White Box'a göre daha kaliteli. S&W'nin en sevdiğim taraflarından birisi, hangi edition'ı kullanırsanız kullanın, tek bir kitap tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Yani oyuncular için ayrı, GM için ayrı kitap yok, yaratıklar için ayrı kitap yok, her şey tek bir kitabın içinde, güzel organize edilmiş bir şekilde bulunuyor. Bu aynı zamanda bütçeniz için de çok güzel bir durum. Şimdi gelelim ikinci durağımız olan web sitesine: Frog God Games. Neden iki ayrı web sitesi var sorusunun cevabı aslında basit, Matt Finch Frog God Games'e S&W Complete Rules'un pazarlama ve satış haklarını veriyor. İlk iki edition'ın haklarıysa kendisinde, bu yüzden onlar kendi sitesinde, son edition da Frog God Games'in sitesinde bulunuyor. Frog God Games son zamanlardaki hamleleriyle aslında bu pazarlama işini ne kadar iyi yapabildiklerini gösterdi. Öncelikle Frog God Games Kickstarter'ı çok etkin bir şekilde kullanan bir firma. İlk olarak meşhur mega dungeon Rappan Athuk'u hem Pathfinder hem de S&W kuralları ile çıkarmak için bir rekortmen bir Kickstarter projesiyle ilgi çektiler. Sonrasında S&W Complete Rules'un yeni hardcover baskısı için çok başarılı bir Kickstarter projesi daha yaptılar. Yeni basımla birlikte yeni birkaç kitap daha hayat bulup oyunun hayranları tarafından sevilince, S&W her geçen gün daha da popüler olmaya başladı ve OSR aleminin uzun süredir bir numarası olan Labyrinth Lord'un tahtını sallamaya başladı ve hatta bana sorarsanız o tahta geçmeyi bile başardı. Yeni kitaplardan bahsetmişken, özellikle Monstrosities 556 sayfalık mükemmel bir yaratıklar kitabı. Her ne kadar tek kitap yeterli diyorsam da, bir süre sonra ana kitapdaki yaratıkların hepsi oyuncular tarafından ezberlenince işin tadı kaçmaya başlıyor ve fazladan bir yaratıklar kitabı hiç de fena bir fikir değil. Ayrıca MCMLXXV ve Grimmsgate özellikle yeni başlayanlar için çok uygun yeni maceralar. Complete Rules'un Erol Otus tarafından çizilen kapağı, muhteşem tasarımı, kullandığı fontlar ve içindeki çizimler daha kitabı elinize alır almaz insanı etkiliyor. Core Rules'dan daha kalın olmayan kitap, kuralları biraz daha genişletip bence daha zevkli hale getirmiş. Bu kitabın pdf'i önceki edition'ların aksine ücretsiz değil fakat Complete Edition 10 dolarlık fiyatını gerçekten hakediyor. S&W'de genel olarak beni tedirgin eden tek kural tek save zarı olmuştu ama oynadıkça bunun işleri ne kadar kolaylaştırıp hızlandırdığını görünce bu kuralı da sevmeye başladım. Neden hızlı oyun bu kadar önemli, onu da izah edeyim ki S&W'yi seçme sebeplerimden birisi daha aydınlansın. Biz oyun grubumuzla artık G+ hangout üzerinden oynuyoruz. Çoğunlukla ertesi gün işimiz olduğundan çok geç vakitlere kadar kalamıyoruz ve sınırlı oyun süremizi en verimli şekilde kullanmak istiyoruz. Bu yüzden S&W bizim için en doğru seçenek ve tek save zarı da bu yüzden tüm grup tarafından hemen kabul gördü. Oyuncular günümüzde çoğunlukla hangout kullandığından, S&W başta olmak üzere çoğu oyunun hayranları da Google Plus'da toplanmaya başladı. Özellikle S&W G+ Grubu, Matt Finch'in ve Frog God Games çalışanlarının da aktif katılımıyla çok özel bir yer oldu. Başka nerede bir oyunun yaratıcısının "ya hadi hangout'ta bir oyun çevirelim, var mı gelen?" dediğini görebilirsiniz? Grupta şu anda 600'den fazla kişi var ama bugünkü Swords & Wizardry Appreciation Day eminim ki bu sayının artmasını sağlayacaktır. Frog God Games bu özel güne de destek vererek fırsatı iyi değerlendirdi. Rastgele seçilen blog'lara bazı hediyeler verilecek ve ben onlardan birisi olursam bu hediyeyi okuyucularımdan birisine çekilişle hediye edeceğim. Eğer böyle bir şey olmazsa da bir fırsatınız daha var. Sadece bugüne özel olarak, Frog God Games tüm S&W ürünlerinde %25 indirim yaptı. Bu bir günlük çok ciddi indirimden faydalanmak için web sitelerinde alışveriş yaparken şu kodu kullanmanız gerekiyor: SWApprDay. Eğer burayı düzenli takip ediyorsanız, bugüne kadar yazdıklarımdan oyun zevkim konusunda bir fikir sahibi olmuşsunuzdur. Eğer bu zevkime güveniyorsanız, bugünkü indirimden de faydalanıp Complete Rules'u düşünmeden sipariş edin. Yok emin değilseniz ve önce bir test sürüşü yapayım diyorsanız o zaman Core Rules'u ücretsiz indirin ve oyuncularınızla bir şans verin. Kuralların ne kadar temiz, sistemin ne kadar hızlı ve OSR yaklaşımının ne kadar eğlenceli olduğunu görünce eminim siz de bana hak vereceksiniz.
zevkinize uygun hale getirmeniz konusunda sizi adeta teşvik ediyor. White Box, ilk çıkan D&D'nin temel kural kitaplarını kullanıyor. Çok basit kurallar, çoğunlukla d6 kullanan hızlı ve kafa karıştırmayan bir sistem. Basit olması oyunun güzelliğinden ve kitaba gösterilen özenden şüphe duymanıza yol açmasın, 72 sayfalık bu pdf'i okumak gayet keyifli. Yine de biraz daha geniş kurallar isterseniz, ilk D&D için çıkan bazı ek kitaplardaki kuralları da bünyesinde bulunduran ve yine ücretsiz olan Core Rules'u deneyin. Bu kitap White Box'ın iki katı büyüklüğünde, yine hem pdf hem de rtf formatında ve 146 sayfa. Bu edition, çoğu GM ve oyuncu için gayet tatminkar olacaktır. Kitabın tasarımı White Box'a göre daha kaliteli. S&W'nin en sevdiğim taraflarından birisi, hangi edition'ı kullanırsanız kullanın, tek bir kitap tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Yani oyuncular için ayrı, GM için ayrı kitap yok, yaratıklar için ayrı kitap yok, her şey tek bir kitabın içinde, güzel organize edilmiş bir şekilde bulunuyor. Bu aynı zamanda bütçeniz için de çok güzel bir durum. Şimdi gelelim ikinci durağımız olan web sitesine: Frog God Games. Neden iki ayrı web sitesi var sorusunun cevabı aslında basit, Matt Finch Frog God Games'e S&W Complete Rules'un pazarlama ve satış haklarını veriyor. İlk iki edition'ın haklarıysa kendisinde, bu yüzden onlar kendi sitesinde, son edition da Frog God Games'in sitesinde bulunuyor. Frog God Games son zamanlardaki hamleleriyle aslında bu pazarlama işini ne kadar iyi yapabildiklerini gösterdi. Öncelikle Frog God Games Kickstarter'ı çok etkin bir şekilde kullanan bir firma. İlk olarak meşhur mega dungeon Rappan Athuk'u hem Pathfinder hem de S&W kuralları ile çıkarmak için bir rekortmen bir Kickstarter projesiyle ilgi çektiler. Sonrasında S&W Complete Rules'un yeni hardcover baskısı için çok başarılı bir Kickstarter projesi daha yaptılar. Yeni basımla birlikte yeni birkaç kitap daha hayat bulup oyunun hayranları tarafından sevilince, S&W her geçen gün daha da popüler olmaya başladı ve OSR aleminin uzun süredir bir numarası olan Labyrinth Lord'un tahtını sallamaya başladı ve hatta bana sorarsanız o tahta geçmeyi bile başardı. Yeni kitaplardan bahsetmişken, özellikle Monstrosities 556 sayfalık mükemmel bir yaratıklar kitabı. Her ne kadar tek kitap yeterli diyorsam da, bir süre sonra ana kitapdaki yaratıkların hepsi oyuncular tarafından ezberlenince işin tadı kaçmaya başlıyor ve fazladan bir yaratıklar kitabı hiç de fena bir fikir değil. Ayrıca MCMLXXV ve Grimmsgate özellikle yeni başlayanlar için çok uygun yeni maceralar. Complete Rules'un Erol Otus tarafından çizilen kapağı, muhteşem tasarımı, kullandığı fontlar ve içindeki çizimler daha kitabı elinize alır almaz insanı etkiliyor. Core Rules'dan daha kalın olmayan kitap, kuralları biraz daha genişletip bence daha zevkli hale getirmiş. Bu kitabın pdf'i önceki edition'ların aksine ücretsiz değil fakat Complete Edition 10 dolarlık fiyatını gerçekten hakediyor. S&W'de genel olarak beni tedirgin eden tek kural tek save zarı olmuştu ama oynadıkça bunun işleri ne kadar kolaylaştırıp hızlandırdığını görünce bu kuralı da sevmeye başladım. Neden hızlı oyun bu kadar önemli, onu da izah edeyim ki S&W'yi seçme sebeplerimden birisi daha aydınlansın. Biz oyun grubumuzla artık G+ hangout üzerinden oynuyoruz. Çoğunlukla ertesi gün işimiz olduğundan çok geç vakitlere kadar kalamıyoruz ve sınırlı oyun süremizi en verimli şekilde kullanmak istiyoruz. Bu yüzden S&W bizim için en doğru seçenek ve tek save zarı da bu yüzden tüm grup tarafından hemen kabul gördü. Oyuncular günümüzde çoğunlukla hangout kullandığından, S&W başta olmak üzere çoğu oyunun hayranları da Google Plus'da toplanmaya başladı. Özellikle S&W G+ Grubu, Matt Finch'in ve Frog God Games çalışanlarının da aktif katılımıyla çok özel bir yer oldu. Başka nerede bir oyunun yaratıcısının "ya hadi hangout'ta bir oyun çevirelim, var mı gelen?" dediğini görebilirsiniz? Grupta şu anda 600'den fazla kişi var ama bugünkü Swords & Wizardry Appreciation Day eminim ki bu sayının artmasını sağlayacaktır. Frog God Games bu özel güne de destek vererek fırsatı iyi değerlendirdi. Rastgele seçilen blog'lara bazı hediyeler verilecek ve ben onlardan birisi olursam bu hediyeyi okuyucularımdan birisine çekilişle hediye edeceğim. Eğer böyle bir şey olmazsa da bir fırsatınız daha var. Sadece bugüne özel olarak, Frog God Games tüm S&W ürünlerinde %25 indirim yaptı. Bu bir günlük çok ciddi indirimden faydalanmak için web sitelerinde alışveriş yaparken şu kodu kullanmanız gerekiyor: SWApprDay. Eğer burayı düzenli takip ediyorsanız, bugüne kadar yazdıklarımdan oyun zevkim konusunda bir fikir sahibi olmuşsunuzdur. Eğer bu zevkime güveniyorsanız, bugünkü indirimden de faydalanıp Complete Rules'u düşünmeden sipariş edin. Yok emin değilseniz ve önce bir test sürüşü yapayım diyorsanız o zaman Core Rules'u ücretsiz indirin ve oyuncularınızla bir şans verin. Kuralların ne kadar temiz, sistemin ne kadar hızlı ve OSR yaklaşımının ne kadar eğlenceli olduğunu görünce eminim siz de bana hak vereceksiniz.
15 Nisan 2013
Kısa Kısa
Ne zamandır "kısa kısa" yazısı yazmıyordum. Buyrun son zamanlardaki yeni kitaplara ve RPG haberlerine birlikte bir göz atalım:
- Adventurer Conqueror King adlı başarılı oyunun hardcover baskısı bir süredir bulunmuyordu. Oyunun yaratıcılarından Tavis Allison, RPG Delisi'ne yeni baskının yolda olduğu müjdesini verdi. Ayrıca ilk baskıdaki hatalar da giderilecekmiş. Bu arada Adventurer Conqueror King için yeni bir kitabın yolda olduğunun haberini de verelim: Domains at War. İsterseniz fikir edinmek için bu kitabın ücretsiz 17 sayfalık halini indirebilirsiniz. Bu oyun ve yeni kitabın özel bir ilgiyi hakettiğini düşünüyorum.
- DCC RPG için maceralar ve ücretsiz tool'lar hazırlayarak RPG severlerin takdirini kazanan Purple Sorcerer Games, DCC RPG için olan üç macerasını DriveThruRPG'de bir paket haline getirdi. Bunun anlamı indirim demek. Toplamda $12.47 tutan Lair of the Mist Men, Perils of the Sunken City ve The Ooze Pits of Jonas Gralk maceralarını "Lair of the Perilous Pits" adı altında $8.99'a satın alabilirsiniz.
- Open Gaming Monthly'nin ikinci sayısı çıktı.
- Tek sayfalık maceralara alışkınız, peki tek sayfalık bir RPG olabilir mi? FolkLore bize sadece mümkün olduğunu değil, gayet başarılı olabileceğini de gösterdi. 1 dolara satılan macera RPGNow sitesinde en çok satılanlar listesinde şu anda birinci durumda.
- Oyunlarınız için arkaplan müziği bulma konusunda zorlanıyorsanız, Professional MP3 Background Loops for Role-Playing Games adlı kickstarter kampanyasına bir bakmanızı tavsiye ederim.
- Babil Kulesi, zindanlardaki tuzaklarla ilgili çok güzel bir Gnome Stew çevirisi yayınladı.
- Frpnet sitesi 10. yılını tamamlamış, kendilerini tebrik ediyoruz.
- 17 Nisan'daki Swords & Wizardry Appreciation Day'e katılan blog sayısı 135 oldu. O gün güzel haberler geleceğini şimdiden duyurayım.
- Haftasonu Metucon'dayız. Oyuncu olarak katılacaksanız, bilet almayı unutmayın.
11 Nisan 2013
Cyberpunk 2020
Cyberpunk 2020, bir kez oynayanın -hele ki combat'a girenin- asla unutamayacağı bir deneyim sunan harika bir oyun. Uzunca bir süredir baskısı bulunmayan bu kitap, ikinci el sitelerinde astronomik rakamlardan el değiştiriyordu. Bugün oyunla ilgili çok güzel bir haber geldi, Cyberpunk 2077 adlı video oyununun trailer'ına gösterilen ilgiden dolayı, Talsorian Games tarafından oyunun tekrar baskısı yapılmış. Bu fırsatı değerlendirmek isterseniz şu adresten sipariş verebilirsiniz.
09 Nisan 2013
Army of Darkness
Gelmiş geçmiş en iyi korku filmlerinden olan Evil Dead'in remake'i gösterime girince, Eden Studios serinin hayranlarına bir sürpriz yaparak adını üçüncü filmden alan Army of Darkness oyununda ciddi bir indirime gitti. Korku ve komedinin harmanlandığı bu eğlenceli oyunu denemek için bu çok güzel bir fırsat.
Goodman Games'den Hediyeleriniz Geldi
DCC RPG'nin Facebook sayfası için yaptığı kampanya başarıya ulaşınca, Goodman Games'in bizlere söz verdiği hediyelere kavuştuk. 2012 Free RPG Day DCC RPG kitapçığını ve DCC #66.5: Doom of the Savage Kings'i zip paketi halinde şu adresten indirebilirsiniz. Link Nisan ayı sonuna kadar aktif kalacak, o yüzden elinizi çabuk tutun. Goodman Games'in sizden tek ricası, eğer bu dosyaları alırsanız DCC RPG Facebook sayfasını beğenmeniz. Bu üç (Free RPG Day için olanda iki macera birden var) macera sizlere DCC RPG'nin kalitesi hakkında bir fikir verecektir, bu sayede neden bu oyuna bayıldığımı da anlayacağınızı umuyorum.
08 Nisan 2013
Yeni DCC RPG Maceraları
- İlk macera, DCC RPG'yi çıkaran ve yaptığı her işi takdir ettiğim Goodman Games'den geliyor: Dungeon Crawl Classics #75: The Sea Queen Escapes. Yine harika çizimler içeren, DCC RPG macera serisinin 9. kitabı olan bu pdf 24 sayfa ve level 3 karakterler için hazırlanmış. Fiyatı 6.99 dolar.
- İkinci macera, DCC RPG için hem çok faydalı hem de ücretsiz bir tool olan Crawler's Companion'ı yazan Purple Sorcerer Games'den: Lair of the Mist Men. Level 1 karakterler için olan macera 15 sayfa ve 2.49 dolar. Crawler's Companion kullanıyorsanız, programın gelişimine destek vermek için bu hesaplı macerayı satın alabilirsiniz.
- Üçüncü macerayı, Appendix N serisinin yayıncısı Brave Halfling Publishing çıkardı: Appendix N Adventures #4: "The Witch of Wydfield". Bu serinin daha önceki 3 kitabı da çok iyi eleştiriler almıştı, bu kitabın da aynı başarıyı sürdüreceğini düşünüyorum. Level 0 funnel macerası olan bu kitap 10 sayfa ve 1.95 dolar.
- Son kitabımız Mystic Bull Games'den ve aslında tek bir macera değil, bir düzine encounter'dan oluşuyor: In the Prison of the Squid Sorcerer. Bu yazıya konu olan kitapların içinde en pahalı olan macera 12 dolar ve 45 sayfadan oluşuyor. Unique yaratıklar barındıran bu encounter'ları isterseniz kendi maceralarınız içinde kullanabilir, isterseniz de one-shot oyunlar için kullanabilirsiniz.
Grim Portents
Grim Portents, son zamanların popüler oyunu Dungeon World için çıkan ilk fanzin. 55 sayfalık bu pdf, üzerinde ciddi şekilde çalışılmış, doyurucu bir içeriğe sahip. Dungeon World seviyorsanız bu ücretsiz dergiyi inceleyebilir, katkıda bulunmak isterseniz ikinci sayısı için siz de bir yazı hazırlayabilirsiniz.
07 Nisan 2013
Yarışma
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)