24 Şubat 2014
Dragonlance 30 Yaşında
1984 yılının Mart ayında ilk kez okuyucularla buluşan Dragonlance, bu sene 30. yılını kutluyor. Dragonlance hayranıysanız, Wizards of the Coast'un sitesindeki bu yazı ilginizi çekecektir. Mutlu yıllar Krynn!
19 Şubat 2014
Goblinoid Games Yazarlar Arıyor
Labyrinth Lord, Rotworld, Mutant Future ve Starships & Spacemen gibi eğlenceli oyunlar yayınlayan Goblinoid Games, bir süre önce Cryptworld adlı bir korku oyunu çıkarmıştı. Firma, RPG dünyasına yazar olarak girmek üzere fırsat kollayanlar için bugün güzel bir haber verdi. Cryptworld için bir yaratıklar kitabı çıkaracak olan Goblinoid Games, isteyenlerin kitaba katkıda bulunacağını duyurdu ve konuyla ilgili bir rehber doküman yayınladı. Eğer tasarladığınız yaratık kitaba girmeye layık bulunursa, 500 kelimeye kadar olan yazınız kitabın pdf versiyonuyla, 1000 kelimeye kadar olan yazınız bu kitabın ve ayrıca istediğiniz iki kitabın pdf versiyonuyla ödüllendirilirken, 1000 kelimeden daha uzun tanımı olan bir yaratık yazarsanız yukarıdakilere ek olarak kelime başına 1.5 cent ödeme yapılacak. Bir son başvuru tarihi yerine, kitaba yetecek kadar yaratık gönderilmesini bekleyecek olan firma bakalım bizlere nasıl bir kitap sunacak.
18 Şubat 2014
And Magazine
RPG dünyasının gizli cevherlerinden birini daha keşfetmeye hazır olun. Bu sefer karşımızda "old-school Advanced Dungeons & Dragons" içerikli bir dergi var. Adını AD&D'deki & işaretinden alan ve hem DM hem de oyunculara hitap eden And Magazine, ufkunuzu açacak makaleler ve oyun grubunuza heyecanlı akşamlar yaşatacak maceralar içeriyor. Üstelik derginin tüm sayılarını ücretsiz indirebiliyorsunuz. Eğer içeriğine katkıda bulunmak isterseniz, dergi yazılarınızı da yayınlıyor.
13 Şubat 2014
Dark Güzin Abla Yazıyor: W.O.D.'unu Sen Koy
Merhaba kuzucuklar, merhaba ey w.o.d.-anseverler, w.o.d.s up man?
Bugünkü w.o.d-opsi raporumda, 20 yıl önce yaratılmış bu güzel oyun dünyasını, sanki bir bilgisayar oyunu imişçesine nasıl yamalayıp, mod’layacağımızı (ya da wod-layacağımızı) kendimce tarif etmeye çalışacağım.
Ne demek bu?
Yani 90larda USA’deki oyunculara hitap eden bu gotik-platformu, 2010lar memleketimize nasıl aşılarız ve bir de artık iflas etmiş unsurları nasıl ayıklarız onu irdelemeye çalışacağım. Kendi vizyonumca oyunlara ağır müdahalede bulunulacak ve Stanley Kubrick’in montaj masasındaki kadar kesme, biçme, çıkarma ve değiştirme olacak ama; önceden uyarayım da sonra w.o.d.’unuz kaçmasın.
Evet, değişiklikler ve kesintiler ile başlayalım:
1-Vampire the Masquerade (VtM)
• Malkavian, mal bir klan. Oyuncu, deli-vampir betimleme coşkusu ile oyun atmosferine tüy dikiyor. “Vampire the Masquerade” , oluyor sana “Vampir bi de Maskara”. Olmaz. Nöbetçiler, götürün!
• Tremere… Tırı vırı. Hepimiz biliyoruz ki, bu klan, D&D’de Wizard sevenleri tavlamak için yaratılmış. Mit ve pop kültürde böyle fireball atan bir vampir motifi yok, arkadaşım. “Ama efendim, efsanelerde büyü yapan vampir izleğine denk geliyor” da, bıybıy mıymıy demeyin… Disiplinler de büyü sayılır mortallar gözünde. Tremere’li bir klan filmi var mı? (Lost Boys (Brujah) & Interview (Toreador) & Dracula(Ventrue)& Near Dark (Gangrel) olduğu gibi?) Dustin Hoffman’ın, “Tremer, Tremer’e karşı” filmini saymazsak, yok… E o zaman Tremere de yok.
• Giovanni, Assamite: Basit etnik-stereo tiplere vampir şablonu oturtularak yaratılmış, ek-sourcebook dolgusu için çöpler. Mantığa bakınız: “İtalyanlar mafyadır, vampir olsunlar!” veya “Ortadoğulular fanatik assassin’dir, vampir olsunlar, iki kat cool olsun!” Bu ne be. Çekirdek efsane ve mit zaten yeterince zengin, bir de onun üstüne milli vampir kit’i mi getirelim? O zaman Rus sarışınlardan oluşan “Tatjana” klanı da olsun? Kıbrıslı “Hellim Klanı” olsun. Vampir-Penguenlerden oluşan “Antarcticus” klanı da olsun.
• Tarihsel oyunlardan ayrı bir yazıda bahsetmek isterim, ama Vampire the Dark Ages (dikkat ediniz, Dark Ages Vampire adlı o atmosferini kaybetmiş D&D bastard’ı oyun değil) bu topraklarda nefis gider. Oyunun fiks tarihi olan MS. 1197’de, Aslan-yürekli Richard, Selahaddin’e saldırıyordu. (Kingdom of Heaven’ın gece, vampirlerle bezenmiş bir halini düşünün). Dolayısıyla Anadolu, Crusader ve Selçuk akıncılarının savaşları ile dolu. Bizans direniyor, Miryokefalon savaşı yapılmış; bizimkiler Malatya’dan sürekli akına çıkıyor vs. süper ortam (Malkav.lar hala yasak, ama bir iki Assamite kabul).
Ya da 1240’larda, Moğolların Avrupa’ya Krakow’a kadar yaklaştığı dönem de iyi olur. Madem biraz geri kafalı Tolkien, orc’ları Moğollardan esinlenmiş, alın size otantik orc. Ventrue şövalyeniz Conrad von Magdeburg + güçlü Brujah’nız Sirakuzalı Valentinus + Milanlı Isabella adlı Toreador’unuz ile (Milanlı İsabella da futbolcu transfer haberi gibi oldu, neyse) oralarda oynayın işte, ortalığı dağıtmadan.
2-Werewolf the Apocalypse
• Yine Amerikan sığlığında basit etnik stereotipleştirme var… Bütün Ortadoğuluları, Mısır’ın Anubis çakalı suretli Silent Striders kabilesine kilitleyen bir Oryantalist miyopluk sözkonusu. Olmaz. Kabileleri yeniden harmanlayalım ve biraz keselim veya ekleyelim:
- Wendigo: Kuzey Amerika kurtları ile Kuzey Amerika yerlilerinin karışmasından olan kabile.
- Fenris: Cermen-İskandinav savaşçı kültürü ideolojisi ile yetişmiş, Kuzey Avrupa kurtları.
- Börü: Türk-Moğol Asya bozkır kurtları. Yağmacı ve hızlı yırtıcılar.
- Romulus: Roma İmparatorluğuna adını vermiş efsanevi Kurttan gelen hakiki Avrupa kurtları.
- Asena: Anadolu-Grek-Asya taraflarından Amazon savaşçı dişi kurt kabilesi.
- Kemik-kemirenler: Urban, sefil, gerilla kurtlar. Karikatürize etmeden, dayanıklı direnişçiler.
- Red-Talons (Kızıl Pençe) Hiç dokunmayın. Aynen kalıyor.
- Cu -Chulainn: Efsanevi Kelt berserker’ından adını almış bu kızıl kürklü Britanya kabilesi, hiddeti ve tutkusu ile meşhurdur. Celtic warrior olayı.
• WtA mitosunun gerisi kalabilir; dilerseniz Pentex’i hayali “KOZA” şirketler grubu yapın. Ayrıca Wyrm yerine “SÜLÜK” demek daha bir etkili oluyor memleket oyuncuları için. (Sülük Koza'da gizlenir falan diye sembolik düşünün) Ve sonrasında Anadolu Bozkırında veya o muazzam Karadeniz yaylalarına wolf-pack’iniz ile çıkın.
3-Mage the Ascension
• Bu bir açık büfe. Herşeye aynı anda saldırmayın. Mesela Dreamspeaker şablonunu alıp, İç Anadolu’da, mucizevi güçler yaratabilen bir şifacı, bir şaman veya muhterem zat oynayın. Anadolu’da köylerde masumlara yardım etsin, Seymen Ağa ile dövüşsün falan? Veya İstanbul’lu hipsterlardan oluşan bir modern ekip kurun? Olasılıklar sonsuz. Blog yetmez.
4- Wraith the Oblivion
Hiç ellemeyin. Küserim bak, yemin ettirdim. Bu hali ile mükemmel…
Peki, tamam, o kadar da değil.
• Shadow’a boğmayın oyunu. Vır vır konuşmasın shadowguide, ona söyleyin biraz sussun! Mesela Angst puanı kadar cümle sarfetsin. Oyun o kadar da iç-çatışma oyunu değil. Mesela duvarlardan geçebilen slaver’lara karşı, shadowlands Beyoğlu’nda, epik bir macera?
• Wraith the Great War:
Hmm… Gelibolu… Hayalet pırpırlar… Shadowlands Balkan Harbi veya biraz evveli. Cool.
5-Changeling the Dreaming
• Bu oyun uzun lokal anestezi değil, altı saatlik bir ameliyat gerektiriyor ıslah olması için. Bir gün yazacağım. Ama şunu söylemeli ki bu oyunu düzelttiğiniz zahmete değer. Tüyo vereyim: 1001 Gece. Gerisi Dreaming’inize kalmış.
Bunlar dışında DtF ve diğer lüzumsuz WtF? Oyunlara değiniriz sonra. İlk müdahaleler bu olsun. Oyunlarımızı Holivud film Amerikası-diyarından, memleketimize taşıyalım.
Amaç? Sadece olayı update etmek, tat arttırmak. Başka maksat yok. Uzileri, katanaları, trençkotları ve güneş gözlüklerini atalım. 2010’lara adapte olalım, Steven Seagal dönemi bitti. Underworld ise 10 yıl geride kaldı.
Yazıyı bitirmeden önce, son bir husus olarak, gizli kimliğimi merak eden bazı okuyucu sorularına değineyim:
Efendim, lütfen ısrar olmasın,
Dark Güzin (DG) olarak yazımın son paragrafıma gizli bir tüyo, kodlu bir şifre serpiştirmem, rumuzumu (DG) araştıranların meraktan rahatsızlanıp doktor-başekim aramadan muratına erip, sırrımı öğrenmesine izin vermem mümkün değil. Bu sözkonusu olamaz. Anlayışınız için teşekkür ediyorum. Böyle bir sinsi ürün yerleştirme yapmam. Oyunlarımı W.O.D.-asay Kuyumculuk kalitesiyle oynasam da bunu yapamam.
Evet, w.o.d.’a etme zamanı geldi.
Dinlediğiniz için size, vır vır konuşturduğu için candost Muzaffer’e teşekkür ediyorum.
Tüm geyikler bir yana, samimi sevgilerimle,
Dark Güzin ablanız size w.o.d.-a olsun.
12 Şubat 2014
Al-Qadim DnDClassics'de Yerini Aldı
Wizards of the Coast'un birkaç personeli bu aralar harıl harıl eski kitapları scan ediyor. Biz de bu sayede DnDClassics.com sitesinde artık basılı hallerini bulmaya pek imkan kalmamış D&D kitaplarının pdf'lerini alma imkanı buluyoruz. Her hafta yeni kitapların listeye eklendiği sitede bu haftanın en önemli eseri Al-Qadim oldu. 1992 yılında çıkan, 1001 Gece Masalları temalı bu setting oyun grubunuza yeni bir soluk getirebilir.
07 Şubat 2014
Kısa Kısa
- En eğlenceli yarışmalardan One Page Dungeon Contest 2014 için başvurular 30 Nisan'da sona eriyor. Bu sene sponsorların sayısı artmış, hatta Gygax Magazine kazanan dungeon'lardan birini dergide basacakmış.
- D&D ve Pathfinder gibi oyunlar için initiative ve HP tutmanıza yardımcı olan InitiativeBoard adlı iPad programı 10 Şubat'a kadar ücretsiz.
- Castles & Crusades için Codex Nordica adlı, 150+ sayfalık bir Viking kaynak kitabı ilginizi çekerse, Kicktarter kampanyasının bitmesine 17 gün kaldı.
- Pathfinder dergisi Pathways #35 çıktı. 40 sayfalık dergiyi ücretsiz indirebilirsiniz.
- KONTAKT 4'te bu yıl oynanacak LARP Fallout olarak duyuruldu.
- Delta Green'in yazarlarından Dennis Detwiller, Tales from Failed Anatomies adındaki yeni Delta Green hikayeleri kitabı için yakında Kickstarter'da bir kampanya başlatacakmış.
- DriveThruRPG sitesi print on demand kitaplarda Premium ve Standard olmak üzere iki ayrı kağıt ve baskı kalitesi seçeneği sunuyor. Örnek fotoğraflar, aradaki ciddi fiyat farkının sebebini gösteriyor. Sonuç: Standard baskıdan uzak durun.
- Dark Güzin Abla'nın sizlere çok selamı var. Yakında yeni bir World of Darkness yazısı ile burada olacakmış. Sizleri ne çok özlediğini anlatırken tansiyonu çıktı, bileklerini kolonya ile ovarak sakinleştirdik.
06 Şubat 2014
İzmirCon'14 Destek Bekliyor
3-4 Mayıs tarihlerinde Tepekule Sergi ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olan İzmirCon ülkemizde bir ilke imza atıyor ve Kickstarter benzeri bir yerli site aracılığıyla katılımcılardan maddi destek bekliyor. Bu sene 12.si yapılacak olan İzmirCon'a katılmayı planlıyorsanız siz de bu siteden destek verebilir ve ödüllerinizi seçebilirsiniz.
Werewolf'lar İçin Yemek Tarifleri
RPG dünyasının en ilginç kitaplarından birisi geçenlerde piyasaya çıktı: Werewolf Cookbook. Kitap her tribe için bir yemek tarifi içeriyor. Evet, bu gerçekten White Wolf tarafından çıkarılmış, kapağında Werewolf logosu olan, içinde pişirebileceğiniz tarifler bulunan bir yemek kitabı. Toplamda 20 tarif içeren ve Werewolf çizimleriyle süslü kitabın pdf hali 5 dolar. Hobimize renk kattığı için White Wolf'a teşekkür mü etmeliyiz yoksa cebimizdeki her kuruşu garip kitaplarla almaya çalıştığı için söylenmeli miyiz, tercihi size bırakıyorum.
04 Şubat 2014
Scarlet Heroes
Stars Without Number, Other Dust, Spears of the Dawn, Red Tide ve An Echo, Resounding gibi başarılı OSR kitaplarından tanıdığımız tek kişilik dev yayınevi Sine Nomine Publishing, yeni bir Kickstarter projesi başlattı: Scarlet Heroes. Bu yeni OSR oyunu, oyun grubunu her zaman bir araya getiremeyen ama oyuna devam etmek isteyen DM ve oyuncular düşünülerek tasarlanmış. Scarlet Heroes'u oynayabilmek için sadece bir oyucu ve bir DM yeterli. Hatta DM bile bulamayacak kadar kötü durumdaysanız, tek başınıza dahi oyun oynayabilirsiniz. Kitabın güzel tarafı, tüm eski D&D modülleriyle uyumlu olması. Yani Ravenloft ya da The Keep on the Borderlands gibi meşhur klasiklerin tadını çıkarmak için artık bütün oyun grubunuzu toplamak zorunda değilsiniz. Projenin bir güzelliği de destek verdiğiniz anda text olarak pdf'i hemen indirebilirsiniz, yani oyunu oynamak için projenin tamamlanmasını beklemek zorunda değilsiniz. Bu heyecan verici oyuna bir şans tanımak isterseniz, pdf haline sadece 10 dolara sahip olabilirsiniz.
Bir Albüm ve Bir Oyun
The Numero Group adlı yapımcı şirket, 1970'lerde aktif olan ve D&D, Tolkien ve türevlerinden etkilenen grupların şarkılarından oluşan bir albüm çıkarmaya hazırlanıyor. 4 Mart tarihinde çıkacak olan albümün adı: Warfaring Strangers: Darkscorch Canticles. Eğer isterseniz albümle birlikte 30 Mayıs'da çıkacak olan Cities of Darkscorch adlı, D&D tarzı bir kutu oyununu da alabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)